Ung klassisk

Siste nytt: Ung klassisk 2024 blir arrangert 25. til 27.april, og audition til Ung klassisk talent blir lørdag 16. mars. Mer info her: Meld deg på audition i Ung klassisk talent 2024 – Agder musikkråd
Ung klassisk i sin nåværende form ble første gang arrangert i 2009 og har vært gjennomført årlig siden. Musikkonkurransen Ung klassisk talent var før 2009 del av daværende Arendal Griegfestival, men ble første gang gjennomført i 2002. Konkurransen har med andre ord en historikk som går fra 2002. Agder musikkråd (tidligere Aust-Agder musikkråd) har vært festivalens sekretariat siden 2010.
Pressemelding etter festivalen 2023 ligger her https://www.musikk.no/agder/ny...

Fremtidens stjerner: fra ungt talent til profesjonell musiker

Festivalens slagord "Opplev fremtidens stjerner nå" vil for noen virke en smule ambisiøst. Men ser man tilbake på festivalens og musikkonkurransens historikk, vil man finne at mange av de unge som har deltatt i Ung klassisk, i dag er aktive og fremgangsrike profesjonelle musikere. Du finner dem blant frilansmusikere, som faste musikere i symfoniorkestre, operaen og i andre formidlingsinstitusjoner. Det viser at man er på rett vei i talentutviklingsarbeidet på Sørlandet.

Det heter at for å bli profesjonell musiker må man, i tillegg til talent, ha minst 10.000 øvingstimer, et stort antall konsertopptredener og inngående kunnskap om repertoar og musikkteori i bagasjen. Å bli profesjonell musiker kan sammenlignes med å bli toppidrettsutøver. Det krever årelang systematisk innsats og all øving/trening er ferskvare som må vedlikeholdes hele karrieren gjennom.

Ung klassisk – en møtearena for unge musikere og gode opplevelser for publikum

Ung klassisk tar sikte på å skape møteplasser som gir barn og unge muligheter til å presentere og utvikle sine talenter innen klassisk musikk. De unge gis profesjonelle scener og viktige møtepunkter for å knytte kontakter. I tillegg ønsker Ung klassisk at konsertene skal nå ut til et bredt publikum i alle aldre, og bidra til å øke interessen og oppslutningen om klassisk musikk.

Kammervorspiel, skolekonserter, symfoniorkester, matiné og talentfinale

I løpet av de 3 festivaldagene byr Ung klassisk på kammerkonserter med regionens mest talentfulle musikkungdom, stor konsert med Kristiansand Symfoniorkester der fjorårets solistprisvinnere får sin debut med profesjonelt orkester, kammerkonserter, skolekonserter, lørdagsmatiné, - og så rosinen i pølsa, finalekonserten der finalistene kjemper om gjeve priser i Ung klassisk talent. Programmet har et musikalsk mangfold som vil falle i smak hos de aller fleste som er glad i musikk.

Talentutvikling på Sørlandet – et viktig samarbeid

Talent Sør; Lørdagsskolen og Talentutviklingsprogrammet ved Universitetet i Agder har et utstrakt samarbeid og står, sammen med kulturskolene og fritidsmusikklivet, for den daglige talentutviklingen. Ung klassisk supplerer det hele med å skape en arena der unge musikere kan knytte kontakter og opptre på profesjonelle scener. Samarbeidet mellom disse aktørene er viktig for å skape muligheter for unge talenter.

Velkommen til konsertene!

Finalistene i Ung klassisk 2023

Finalister 2023