Nyheter  Søndag 28. april 2024

Økende oppslutning om Ung klassisk

Ung klassisk ble avsluttet lørdag med to flotte konserter i Arendal Kulturhus, og selv om man kunne ønsket enda flere i salen på finalekonserten, har publikumsoppslutningen så smått begynt å ta seg opp etter pandemiårene. Det er veldig gledelig og dessuten viktig for å videreutvikle den klassiske musikken og rekrutteringen av nye musikere som velger å vie ti-tusener av øvingstimer for å perfeksjonere seg. Blant de 12 talentene som hadde vunnet finaleplass ble det delt ut 3 førstepriser, 2 solistpriser og 9 finalepremier.

Kitty og Filip tok dobbel seier og får spille med Kristiansand Symfoniorkester i 2025

Det var 12 særdeles dyktige finalister som spilte finalekonsert og nivået er så høyt at konserten ble en stor opplevelse. Juryen som skulle plukke ut vinnerne av 1.prisene og solistprisene hadde noen krevende runder i juryrommet før de endelig fikk bestemt seg.

I yngste klasse deles det ikke ut første pris, nettopp fordi de er så unge. Men at den 10-årige fiolinisten Eva Nuo Jiao fra Grimstad er et stort talent er det ingen tvil om.

I klasse 2 (12-15 år) ble 1. pris tildelt sangeren Isabella Natali Fossheim (15 år) fra Nodeland. I klasse 3 (16-19 år) tok pianisten Kitty Theobald Gjerland (17 år) fra Arendal dobbeltseier med både 1. pris og solistpris. I klasse 4 (19-25 år) tok fiolinisten Filip Bråthen Hansen (23 år) fra Vennesla også dobbeltseier med både 1. pris og solistpris.

Kitty og Filip vil nå få være solister med selveste Kristiansand Symfoniorkester i 2025 – det blir en stor og lærerik utfordring for de to unge musikerne.

Astronomi og musikk – konsertforedrag for fullsatt sal

Lørdagens matiné med pianisten Erik Haugan Aasland var fylt til randen av publikum, og de fikk oppleve en musikalsk reise i verdensrommet. Kulturhuset stilte med en vakker stjernehimmel som kulisse og en enslig «måne»-belysning på flygelet.

Erik Haugan Aasland presenterte et «astronomusikalsk» konsertforedrag der plantenes måner var tema og musikken var inspirert av himmellegemer.

Det ble en magisk konsert både visuelt og musikalsk, og det var ekstra hyggelig med full sal og dessuten et stort antall unge tilhørere.

Skolekonserter og vorspiel

Ung klassisk startet allerede torsdag med to skolekonserter i Kulturkammeret med forestillingen «Bandoneon» med Åsbjørg Ryeng på bandoneon og Rannveig Ryeng på fiolin. De to musikerne viste seg å ikke bare være dyktige musikerne, men særdeles gode formidlere. Det var bare lovord å høre fra skoleelevene og lærerne etter de to forestillingene.

Fredag kveld var det Ung klassisk vorspiel i kulturhuset. Her fikk publikum en forsmak på hva som ventet i finalekonserten lørdag. Unge musikktalenter fra Agder overbeviste med virtuost og vakkert spill og sang. I tillegg fikk publikum høre trioen De Gyldne Saxofoner med Tove Nylund i spissen og dessuten er smakebit av Erik Haugan Aaslands konsertforedrag.

Tre festivaldager er over, og Ung klassisk kan se tilbake på en vel gjennomført festival med flotte musikkopplevelser.

Ung klassisk er et samarbeidsprosjekt i regi av Arendal kommune, Agder musikkråd og Arendal musikkråd. Agder musikkråd er festivalsekretariat og samarbeider med Kristiansand Symfoniorkester, Universitetet i Agder og Risør kammermusikkfest. Festivalen er støttet av Agder fylkeskommune, Arendal kommune, Agder musikkråd, og Frifond kompetanse. Festivalens hovedsponsor og samarbeidspartner er Sparebanken Sør.

Arendal 28.april 2024

Inger Haugan Aasland – 905 99 251

Agder musikkråd – daglig leder

Eva Nuo Jiao 10 år fra Grimstad

Eva Nuo Jiao 10 år fra Grimstad

Isabella Natali Fossheim 15 år fra Nodeland

Isabella Natali Fossheim 15 år fra Nodeland

Kitty Theobald Gjerland 17 år fra Arendal

Kitty Theobald Gjerland 17 år fra Arendal

Filip Bråthen Hansen 23 år fra Vennesla

Filip Bråthen Hansen 23 år fra Vennesla

Erik Haugan Aasland pianist

Erik Haugan Aasland pianist Fra konsertforedrag matiné lørdag 27. april i Arendal Kulturhus