Nyheter  Mandag 27. februar 2023

Ung klassisk 16. til 18. mars

Ung klassisk 2023 er like om hjørnet og byr på konserter der både talenter fra Agder-regionen og profesjonelle musikere fra inn- og utland skal på scenen. I år er festivalen også inkludert som del av Arendal sitt 300-årsjubileum.

Ung klassisk 2023 er like om hjørnet og byr på konserter der både talenter fra Agder-regionen og profesjonelle musikere skal på scenen. Kammerkonserter, skolekonserter, og sist, men ikke minst finalen i Ung klassisk talent står på programmet disse 3 dagene. Men i tillegg blir det 2.juni solistkonsert der fjorårets solistprisvinnere er solister med Kristiansand Symfoniorkester i Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand. Det blir et flott høydepunkt i årets Ung klassisk-festival.

Ung klassisk ble til for å gi barn og unge muligheten til å møtes, utveksle erfaring, og utvikle seg videre innen klassisk musikk. Målsettingen er å gi de unge musikerne profesjonelle scener og et bredt publikum som kan bidra til å inspirere og gi verdifull erfaring, i tillegg til å styrke følelsen av at det de jobber med er meningsfylt. Det å møte andre unge musikere og et engasjert publikum er en viktig bonus etter mange timer med øving og undervisning.

Ung klassisk har slagordet: «Opplev fremtidens stjerner nå!». Slagordet er ikke en overdrivelse. Et raskt blikk på tidligere talenter i Ung klassisk vil avsløre at mange har gått videre og er etablerte profesjonelle musikere. En festival som Ung klassisk er viktig for å aktivisere og promotere unge talenter. Festivalen skaper også en verdifull møteplass der nye sammensetninger av ensembler kan oppstå.

Festivalen åpner torsdag 16.mars.

Ung klassisk skolesekk er to skolekonserter for 1.-4. trinn i skolene i Arendal. Interessen fra skolene er enorm hvert år, og begge konsertene ble fulltegnet i løpet av kort tid. Elevene kan se frem til å få se produksjonen "Kvitrende klanger" med blokkfløytekvartetten Woodpeckers Recorder Quartet.

Fredag 17.mars kl.18 er det klart for Ung klassisk vorspiel i Lille Torungen i Arendal kulturhus. Her byr de unge musikerne fra audition til Ung klassisk talent, tidligere prisvinnere, samt lørdagsskoleelever en variert kammerkonsert. Denne konserten har fri entré.

Lørdag 18. mars kl. 13:00 – internasjonal strykekvartett

Ung klassisk samarbeider med Musikkens Venner Arendal om en spennende matinékonsert lørdag 18.mars med den unge, fremadstormende strykekvartetten Zorá Quartet

Kvartetten ble dannet i 2015, under ledelse av den kjente amerikanske kvartetten Pacifica String Quartet ved Indiana University i USA, og består av unge, profesjonelle musikere.

Musikerne har bakgrunn fra Thailand, Japan, Kina og Marokko, men har funnet sammen i sin kjærlighet for kammermusikk.

Kvartetten er nå basert i Europa, der de er del av European Chamber Music Academy, noe som gir dem mulighet til studieopphold i Oslo, Wien og Paris, med utstrakt konsertvirksomhet. Kvartetten er våren 2023 basert i Oslo.

Kvartetten består av: Dechopol Kowintaweewat, fiolin, Haruno Sato, fiolin, Julian Sawhill, bratsj og Zizai Ning, cello

Strykekvartetter av Haydn og Grieg står på programmet, og det vil også bli urfremføringer av to korte verk av komponistene Espen Jensen og Vidar Kristensen fra Arendal. Begge verkene er inspirert av natur og minner fra Spornes, men det klingende resultatet er svært forskjellig. Kom og hør!

Lørdag 18.mars kl.17:00 – grand finale!

Festivalen avsluttes lørdag 18.mars med den store finalen i Ung klassisk talent. De 14 finalistene spiller seg til heder og ære, pengepremier og dessuten muligheten til å få solistoppdrag med Kristiansand Symfoniorkester under Ung klassisk i 2024.

Prisvinnerne kåres av en bredt sammensatt jury med kompetente fagfolk. Juryleder er pianist Trygve Trædal som representerer UiA. Med seg i juryen har han sanger, pedagog og dirigent Rolf Magne Schmidt Asser, cellist Maja Birkeland, oboist Roar Brostrøm, som representerer Kristiansand Symfoniorkester, og slagverker Eirik Raude som representerer Risør kammermusikkfest.

Finalister i 2023:

 • Elvira Bang Seng Fiolin 8 år Kristiansand
 • Eva Nuo Jiao Fiolin 8 år Grimstad
 • Caroline Louise Richards Cello 11 år Kristiansand
 • Isabella Natali Fossheim Sang 13 år Sang
 • Erik Støbak Saxofon 15 år Arendal
 • Kitty Theobald Gjerland Piano 15 år Arendal
 • Jonas Eirik Xu Piano 17 år Mandal
 • Gustas Petrikas Piano 17 år Kristiansand
 • Yeva-Yevheniia Brazul-Brushkovska Piano 19 år Kristiansand
 • Zongting Li Fagott 20 år Kristiansand
 • Irina Bashllari Fiolin 21 år Kristiansand
 • Herman Bakke Karlsen Piano 21 år Risør
 • Minea Martina Suhonen Klarinett 23 år Kristiansand
 • Salar Nikka Piano 24 år Kristiansand
Bilder Arendal kulturhus og Kilden