Nyheter  Mandag 21. mars 2022

Ung klassisk 2022 i mål

Ung klassisk 2022 ble avsluttet lørdag kveld med finalekonsert i Arendal Kulturhus, og de 13 unge finalistene imponerte og skapte musikalsk magi for publikum. Juryen fikk som vanlig en utfordrende jobb med å plukke ut prisvinnere og solistprisvinnere.

13 unge musikere skapte musikalsk magi i finalen i Ung klassisk

Ung klassisk 2022 ble avsluttet lørdag kveld med finalekonsert i Arendal Kulturhus, og de 13 unge finalistene imponerte og skapte musikalsk magi for publikum. Juryen fikk som vanlig en utfordrende jobb med å plukke ut prisvinnere og solistprisvinnere. Koronaen har også i år påvirket omfanget av festivalen med litt færre konserter enn normalt. Men de konsertene som har vært gjennomført har virkelig gitt publikum gode opplevelser.

Torsdag: Skoleelever fra 1. – 4. trinn fylte Kulturkammeret til randen på to morsomme skolekonserter torsdag, og samme kveld spilte fjorårets solistprisvinnere med Kristiansand Symfoniorkester.

Fredag fikk publikum en utsøkt liten lekkerbisken av en kammerkonsert med unge musikere i Ung klassisk vorspiel.

Lørdag leverte pianisten Erik Haugan Aasland en flott pianomatiné i ord og toner med den reneste godteposen av kjent og ukjent pianomusikk.
Og lørdag kveld ble festivalens høydepunkt, nemlig finalen i Ung klassisk talent, gjennomført med 13 unge musikere som hadde vunnet finaleplass etter audition i februar. Og for en finale det ble!
Finalistene høstet bravorop og entusiastisk applaus fra publikum og satte fagjuryen i en skikkelig klemme med å skulle plukke ut 1.prisvinnere og solistprisvinnere. Det er et faktum at unge musikere på Sørlandet har brukt Koronaårene godt, for her fikk man til fulle bevis på at talentutviklingsarbeidet på Agder bærer frukter. Det er all grunn til å gratulere alle de unge musikerne med imponerende musisering, og vinnerne i finalen med velfortjente priser! Det er bare å glede seg til Ung klassisk 2023, - det vil garantert komme flere talenter som vil gi oss store musikkopplevelser!

Vinnere og priser
Prisvinnere i finalen på Ung klassisk talent 2022 ble:
Klasse 2: 12 - 15 år:
1. pris gikk til pianisten Adelin Bull-Gjertsen 12 år. I tillegg ble det delt ut deltakerpremier til de andre finalistene i samme aldersklasse.
Klasse 3: 16 - 19 år:
1. pris til saxofonisten Edwind Michael Grosvold 16 år. I tillegg ble det delt ut deltakerpremie til de andre finalistene i samme aldersklasse.
Klasse 4: 19 – 25 år:
1. pris til pianisten Adrian-Leander Nes 23 år. I tillegg ble det delt ut deltakerpremier til de andre finalistene i samme aldersklasse.
Kristiansand Symfoniorkesters solistpris gikk til pianisten Adrian-Leander Nes 23 år og oboisten Sofie Garby 22 år. Solistprisene gir dem solistoppdrag med orkesteret i 2023.

I klasse 1, 8 – 11 år, var det dessverre ingen finalister i år.

Fagjury på finalen var:
Ingrid Wangsvik (juryleder) - Klarinettist i Kristiansand Symfoniorkester og medlem i orkesterets programråd.
Trygve Trædal – pianist og tidligere førsteamanuensis ved UiA.
Rolf Magne Schmidt-Asser – sanger. Synger i Nordic Voices, er kordirigent og underviser ved Dahlske vg.skole.
Povilas Syrrist-Gelgota – bratsjist. Har vært bratsjist i Oslo-filharmonien i 20 år. Gir mange solokonserter og er aktiv kammermusiker.

Ung klassisk er et samarbeidsprosjekt i regi av Arendal kommune, Agder musikkråd og Arendal musikkråd. Agder musikkråd er festivalsekretariat og har et nært samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester, Universitetet i Agder og Risør kammermusikkfest. Festivalen er støttet av Agder fylkeskommune, Arendal kommune, Agder musikkråd, og Frifond kompetanse. Festivalens hovedsponsor og samarbeidspartner er Sparebanken Sør.

Bildet er av Adrian-Leander Nes som vant 1.prisen i klasse 4 og dessuten solistpris som gir oppdrag med Kristiansand Symfoniorkester i 2023.

Adrian-Leander Nes vinner av 1.pris og solistpris