Nyheter  Mandag 15. april 2024

Ung klassisk 25. til 27. april – konserter, måneskinn og unge prisvinnere

Endelig er det klart for Ung klassisk 2024. Barn og unge fra Agder som brenner for klassisk musikk, ser frem til å vise seg frem for publikum. Det blir konserter der både talenter fra Agder-regionen og profesjonelle musikere skal på scenen.

Kammerkonserter, skolekonserter, og sist, men ikke minst finalen i Ung klassisk talent står på programmet disse 3 dagene. I tillegg blir det 23.mai solistkonsert der fjorårets solistprisvinnere er solister med Kristiansand Symfoniorkester i Kilden teater og konserthus i Kristiansand.

Ung klassisk ble til for å gi barn og unge muligheten til å møtes, utveksle erfaring, og utvikle seg videre innen klassisk musikk. Målsettingen er å gi de unge musikerne profesjonelle scener og et bredt publikum som kan bidra til å inspirere og gi verdifull erfaring, i tillegg til å styrke følelsen av at det de jobber med er meningsfylt. Det å møte andre unge musikere og et engasjert publikum er en viktig bonus etter mange timer med øving og undervisning.

Ung klassisk har slagordet: «Opplev fremtidens stjerner nå!». Slagordet er ikke en overdrivelse. Et raskt blikk på tidligere talenter i Ung klassisk vil avsløre at mange har gått videre og er etablerte profesjonelle musikere.

Fredag 26.april kl.18 er det klart for Ung klassisk vorspiel i Lille Torungen i Arendal kulturhus. Her spillet unge musikere, tatt ut fra audition til Ung klassisk talent, en variert kammerkonsert. Publikum får høre både fiolin, fløyte, sang og klaver. Denne konserten har fri entré.

Lørdag 27. april kl. 13:00 – «Måneskinn»

I samarbeid med Musikkens Venner Arendal får vi en spennende matinékonsert lørdag 27.april med pianisten Erik Haugan Aasland.

Månen og måneskinn har vært inspirasjon for kunst så lenge vi har kikket opp.

På konserten vil Erik Haugan Aasland vise svært forskjellige blikk på hvordan klassisk musikk har blitt inspirert av månen - fra Beethoven, via Debussy, til den ukjente komponisten Abel Decaux, og ikke minst urfremføring av en samling små klaverstykker av Mark Rayen Candasamy. Som astronominerd vil Erik også fortelle litt om månen og andre planeter. Det blir vakker og fascinerende, men også mørk musikk.

På programmet står bl.a. Beethovens Måneskinnsonate og Debussys Clair de lune.

Erik Haugan Aasland er ettertraktet som kammermusiker og solist, og har dessuten vært engasjert i flere filmproduksjoner både som produsent og musiker. Han har mottatt Arendal kommunes Innovasjonspris og Aust-Agder fylkeskommunes kulturstipend. Erik underviser piano i BLINK Kulturskole og ÅKKÅS Åmli Kulturskole.

Lørdag 27.april kl.17:00 – grand finale!

Festivalen avsluttes lørdag 27.april med finalen i Ung klassisk talent. Finalistene, som ble plukket ut etter audition 16.mars, spiller et spennende og variert konsertprogram, og det vanker pengepremier og dessuten mulighet til å få solistoppdrag med Kristiansand Symfoniorkester i forbindelse med Ung klassisk i 2025.

Prisvinnerne kåres av en jury med kompetente fagfolk. Juryleder er pianist Trygve Trædal som representerer UiA. Med seg i juryen har han sanger, pedagog og dirigent Ingrid Vetlesen, cellist Maja Birkeland og fagottist Thea Iselin Øyhus-Revlin, som representerer Kristiansand Symfoniorkester.

Skolekonserter og solistkonsert

I tillegg til disse konsertene byr festivalen på Ung klassisk skolesekk. Dette er to skolekonserter for 5.-7. trinn i skolene i Arendal. Interessen fra skolene er stor og elevene kan se frem til forestillingen "Bandoneon" med Åsbjørg Ryeng, bandoneon og Rannveig Ryeng på fiolin. Dette er historien om hvordan instrumentet bandoneon, et slags trekkspill, gikk gjennom en fantastisk reise fra å være et transportabelt kirkeorgel i Tyskland, til å bli en viktig del av tangomusikken i Argentina og Uruguay.

23.mai har Kristiansand Symfoniorkester konserten der fjorårets solistprisvinnere av Ung klassisk talent, Yeva-Yevheniia Brazul-Brushkovska – klaver og Zongting Li - fagott er solister med orkesteret. På denne konserten vil publikum også få høre resultatet av prosjektet Ung komposisjon som er et samarbeidsprosjekt med Skapia, et prosjekt der barn og unge får mulighet til å komponere musikk for orkester.

IMG 3577