Nyheter  Onsdag 14. februar 2024

En bauta i musikklivet

Caspar W. Hennig sovnet inn fredag 9. februar, 90 år gammel. En bauta i norsk musikkliv er gått bort. Han har gjennom et langt liv hatt stor betydning for Stavangers musikkliv, Rogalands musikkliv og også musikklivet nasjonalt. Hennig arbeidet med musikk det meste av sitt liv. Opprinnelig var han lærer, men han er best kjent som dirigent for en lang rekke kor og som en ivrig forkjemper for det frivillige musikklivet. Han fikk Rogaland fylkeskommunes kulturpris i 2002 og Kongens fortjenstmedalje i 2009 for sin innsats i det lokale musikklivet.

Musikklivet organiserer seg

Caspar W. Hennig var en av initiativtakerne til opprettelse av Norsk musikkråd i 1976. Den gang het det Fellesrådet for musikkorganisasjonene i Norge, senere Norges Sang- og Musikkråd. Fra 1946 og fram til 70- årene vokste det fram et ønske om demokratisering innen kulturlivet i Norge. Etter etablering av kulturstyrer i fylker og kommuner, og deretter en vilje til å støtte frivillige kulturorganisasjoner, oppstod ideen om at musikklivets mange organisasjoner burde etablere et samarbeidsorgan både på lands-, fylkes- og kommuneplan. Etter initiativ fra Caspar W. Hennig og Magne Løvvik, møtte representanter fra musikklivet i Rogaland på Stavanger musikkskoles kontor i februar 1976. Det ble etablert et interimsstyre med Hennig som formann som skulle ta fatt på oppgaven med å etablerere et fellesutvalg for sang og musikk i Rogaland. I forbindelse med arbeidet, ble det utført en kartlegging for å skaffe dokumentasjon på hvor mange aktive det var i det frivillige musikklivet i Rogaland. Samtidig skulle det opprettes kontakt med fylkets nyetablerte kulturavdeling. Kontakten med fylkeskultursjef Roald Håland resulterte bl.a. i en musikkonferanse i Sauda for fylkets musikkorganisasjoner i november 1977. Her ble kartleggingen presentert, som viste 20 322 aktive fritidsmusikere i Rogaland. På konferansens andre dag ble Rogaland Sang- og Musikkråd etablert, og et nytt interimsstyre ble valgt med Caspar W. Hennig som formann. Interimsstyret skulle utarbeide vedtekter, forsterke samarbeidet med fylkeskommunen, utarbeide budsjett og starte oppbyggingen av et sekretariat. Det ble i denne perioden opprettet en studiesekretærstilling i samarbeid med Fellesrådet for sang- og musikkorganisasjonene i Norge (i dag Norsk musikkråd), og Caspar W. Hennig ble ansatt i stillingen 1. oktober 1978. Med det ble Hennig den første daglige lederen av dagens Rogaland musikkråd.

På kryss og tvers i Rogaland
Denne stillingen, som etter hvert het studierektor og så daglig leder, hadde Hennig til han startet som programsekretær i musikkavdelingen i NRK i 1984. I perioden som daglig leder, arbeidet han aktivt og målrettet sammen styret om musikk- og kulturpolitiske saker regionalt og nasjonalt. Han drev kursvirksomhet for det organiserte musikklivet, jobbet for å styrke voksenopplæringen i det frivillige musikklivet og hadde jevnlig kontakt med de regionale musikkorganisasjonene. Han var sentral i arbeidet med å etablere lokale/kommunale musikkråd i fylket og med oppfølgingen av disse. God kontakt og samarbeid med fylkeskommunen var det fra starten av, og sammen med fylkeskultursjefen ble det årlig arrangert en musikkonferanse på ulike steder i fylket sammen med musikkrådet. Hennig hadde et stort engasjement for musikkopplæring, både i det frivillige musikklivet, i musikkskolene og på studiestedene i fylket. På vegne av musikkrådet, frontet han bl.a. behovet for å opprettholde det statlige tilskuddet til de kommunale musikkskolene på 80-tallet. Han var også aktiv gjennom deltakelse i Det Regionale Råd for fylkesmusikere om opprettelse av fylkesmusikerordningen i Nord-Rogaland. I hans periode ble musikkrådet også etablert med kontor i Bjergsted fra 1983. Nå kunne musikkrådet stå til tjeneste for organisasjonene ned kontorteknisk hjelp, skrivemaskin og kopimaskin som ville stilles til disposisjon. Etter at Caspar W. Hennig gikk over til NRK, fortsatte han å være aktiv innen musikklivet i Stavanger og i Rogaland. Han var et engasjert styremedlem i Rogaland musikkråd i en årrekke og aktiv deltaker på både musikkrådets lyttekurs og konsertreiser. Først i 2016 takket han for seg i styret.

Kor-mannen og dirigenten
Caspar W. Hennig var ikke minst kjent som kor-mann. Hans store engasjement for sang og kor begynte først i unge år som korist Ynglingens kor, deretter som hjelpedirigent for guttene i Stavanger Domkirkes kor og videre som dirigent for Våland skolekor fra 1958. Der hadde han begynt som allmennlærer. Senere tok han også hovedfag i sang-/musikkpedagogikk. I 1961 var han med på å dra i gang Stavanger musikkskole, en av landets første, og var rektor ved skolen i 10 år i kombinasjon med jobben som lærer på Våland. Han dirigerte musikkskolens ungdomsorkester og etablerte musikkskolens ungdomskor som fikk navnet Sentralkoret. Da medlemmene ble eldre, oppstod behovet for et kvalitetskor de kunne fortsette i, og det førte til at Hennig etablerte kammerkoret Cantemus i 1974. Koret deltok bl.a. på internasjonale korkonkurranser der de utmerket seg med 1. plasser. Gjennom 40 år samlet han også ulike korister til korsang i St Petri kirke på julaften. I 2001 var han med og stiftet Norsk sangerforum, en landsdekkende kororganisasjon, og i 2012 var han sentral da fylkesleddet ble etablert, Rogaland sangerforum. Etter 50 år som kordirigent, rundet han av i 2009. Cantemus etablerte seg på ny under navnet Bjergsted kammerkor.

Et langt liv i musikkens tjeneste er avrundet. Med takk, lyser vi fred over ditt minne.