Nyheter  Fredag 5. april 2024

Sola først ut i Rogaland med kulturråd

Rogalands første lokale kulturråd er nå etablert. Torsdag 4. april ble Sola kulturråd stiftet! Med det har Rogaland fått sitt første lokale kulturråd og det frivillige kulturlivet i Sola har fått en samarbeids- og interesseorganisasjon.

Rundt 15 personer hadde møtt frem på stiftelsesmøtet til Sola kulturråd. I Sola er det omtrent like mange lag og organisasjoner innen musikk som innen annen kulturvirksomhet. På stiftelsesmøtet møtte representanter fra flere deler av kommunens kulturliv. I tillegg var konstituert kultursjef i Sola kommune, Irmelin Sangolt Tjelflaat, til stede sammen med rådgiver Stine Ringås og daglig leder i Rogaland musikkråd, Liv Tjemsland.

Sola kulturråd blir et lokalt ledd av Rogaland musikkråd som har kontor i Stavanger, som igjen er fylkesledd av Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund som holder til i Oslo. Etableringen av kulturrådet har skjedd i nært samarbeid mellom kulturavdelingen i Sola kommune og representanter fra det frivillige kulturlivet i kommunen.

Det har vært et tett og godt samarbeid med kultursjef og rådgiver underveis. Vi gleder oss til dette nye tilskuddet og ser fram til samarbeidet fremover!

Liv Tjemsland, daglig leder Rogaland musikkråd

14. november 2023 ble det holdt et informasjonsmøte om etableringen av et lokalt kulturråd i Sola kommune, hvor det ble satt ned et interimsstyre som skulle arbeide frem vedtekter og en strategi- og handlingsplan. Renate Sør-Reime Erga og Annika Næsheim Skretting fra interimsstyret presenterte interimsstyrets forslag til strategi- og handlingsplan og forslag til kandidater til valg på stiftelsesmøtet 4. april 2024.

Tjemsland roser interimsstyret og sier de har gjort en svært god og effektiv jobb fram mot stiftelesemøtet: En kveldssamling, ett Teamsmøte og litt mailer - så var alt i boks!

Medlemmene av interimsstyret trekker frem at det har vært viktig for interrimsstyrets arbeid at Rogaland musikkråd har holdt i trådene og ivaretatt sekretærfunksjonen i denne prosessen.

Initiativet til opprettelsen av rådet kom fra en politisk bestilling og deretter en henvendelse fra kultursjefen i Sola kommune til Rogaland musikkråd om å ta ballen. «Det har vært et tett og godt samarbeid med kultursjef og rådgiver underveis - fra første møte i april i fjor, til informasjonsmøte for kulturfrivilligheten i november og stiftelsesmøte i kveld. Vi gleder oss til dette nye tilskuddet og ser fram til samarbeidet fremover!» sier Liv Tjemsland.

IMG 9832

Styret i Sola kulturråd: Annika Næsheim Skretting, Harald Glinda, Eimund Myklebust, Oddveig Haga, Arne Kårstad Dalene og Bjarte Hetlelid.

Kulturrådet skal være et nettverk for hele kulturlivet. Det er derfor lagt vekt på at styret skal bestå av representanter fra ulike deler av kulturlivet. Det nyvalgte styret består av leder Oddveig Haga (Tananger Blæsen), styremedlemmer John-Egel Hatlevik (Fiin Gammel Aargang), Harald Glinda (Rogaland Krigshistorisk Museum), Eimund Myklebust (Sola Atelier), Bjarte Hetlelid (Sola kammerkor) og varamedlemmer Annika Næsheim Skretting (Sola Brassband) og Arne Kårstad Dalene (Sola kirkelige fellesråd).

Det nyetablerte kulturrådet skal være en samarbeids- og interesseorganisasjon for det frivillige kulturlivet i Sola og kommunen vil støtte rådet med et tilskudd på 30 000 kr årlig, på lik linje som de gjør med idrettsrådet. Det gir et viktig signal om at Sola kommune ser verdien av å ha et frittstående lokalt råd som kan komme med innspill på vegne av det lokale kulturlivet.

Konstituert kultursjef i Sola kommune, Irmelin Sangolt Tjelflaat, avsluttet stiftelsesmøtet med en hilsen hvor hun løftet frem verdigrunnlaget som det nyetablerte rådet legger til grunn og ønsket rådet lykke til med arbeidet fremover!

Grunnlaget for Sola kulturråd ligger i en erkjennelse av at kultur er en kilde til glede og mening, til læring og personlig vekst, til sosial tilhørighet, identitet og mellomkulturell forståelse for mennesker. Denne erkjennelsen er knyttet til både kultur som egenart og til kultur som grunnlag for sosial samhandling, helse og rehabilitering. For Sola kulturråd er alle kulturuttrykk likeverdige og omfattes av fellesskapets oppmerksomhet og omsorg.

Vedtekter for Sola kulturråd, §1 Verdigrunnlag

IMG 5655

Annika Næsheim Skretting fra Sola Brassband presenterer kandidater til valg.

IMG 8913

Renate Sør-Reime Erga fra Skolekorpset Sola legger frem strategi- og handlingsplanen for perioden 2024-25.