Nyheter  Torsdag 8. februar 2024

Spiller eller synger du i korps, kor eller orkester i Østfold? Da kan du ha rett på gratis øvingslokaler!

Voksenopplæringsloven slår fast retten til gratis bruk av undervisningslokaler dersom man har fått innvilget opplæringstilskudd

Spiller du i korps eller orkester eller synger du kanskje i kor i Østfold? Da kan du ha rett på gratis øvingslokaler.

Voksenopplæringslovens §7 slår fast at frivillige organisasjoner har rett til å låne offentlige skolelokaler til kursaktiviteten sin, såfremt de har fått innvilget opplæringstilskudd for kursene de holder. Rettigheten omfatter alle skolelokaler, inkludert lokaler på høyskoler og universiteter,

For eksempel vil et kor som mottar tilskudd dermed ha rett til å benytte skolens undervisningslokaler til øvelsene sine, såfremt det er ledig.

Retten gjelder kun så lenge skolens egne behov for undervisningslokaler er dekket. Skolen kan derfor i praksis si nei til å låne ut lokalene hvis de er i bruk til skolens egen undervisning, men såfremt lokalene er ledige skal skolen låne dem ut vederlagsfritt, etter søknad, til kurs med opplæringstilskudd fra et studieforbund. Lokalene skal da være tilgjengelige fram til klokken 21.00 alle skoledager.

Mer informasjon om dette kan finnes på nettsidene til Voksenopplæringsforbundet (Vofo).

Her kan man laste ned et brev fra Vofo som man kan benytte overfor skoler hvis man opplever problemer med å få tilgang på lokalene deres. På nettsidene finner du også et skriv fra Kunnskapsdepartementet som kan legges ved korrenspondanse med skoler og kommuner dersom man mottar et uforutsett krav om betaling for lån av lokaler.

Klikk her for å lese mer på Vofos nettsider.