Sanghefte: "Blåmyra"

Blamyra

Østfold musikkråds sanghefte handler om bragder og tragedier, kjærlighet og hjemlengsel – og ikke minst slitet på havet.

Heftet kan bestilles hos Østfold musikkråd HER og selges også på Kystmuseet Hvaler.
Pris: Kr. 100,-

I vår serie av hefter som presenterer ulike typer gamle viser fra Østfold er turen kommet til sjømannssangene. Fiskerne blir også besunget, bla i sangen «Den Norske Fisker», nedskrevet i Våler i 1881 av Ole Bjerke. «Ondt ofte lider den Fisker mann» lyder første strofe, og resten av sangen forklarer årsakene til nettopp dette. Det kunne være tøffe tak! Tekstene gir et spennende innblikk i en hverdag som ikke så mange av oss kjenner til lenger. «Blåmyra» inneholder 15 gamle sanger fra Østfold musikkråds arkiver, sanger som vi vet har blitt sunget i Østfold. Den eldste ble skrevet ned for over 200 år siden. I tillegg presenterer vi en helt ny sang, signert Per «Skranglebein» Mydske. Den er skrevet i 2014, men med utgangspunktet i den folkelige sangtradisjonen som fortsatt lever her i Østfold.

Heftet består av tekster, noter og en del bakgrunnsstoff om sangene. Fotografiene i heftet er hentet fra boka «Norske Sjømannstatoveringer», og forfatteren av denne boka – Tor Ola Svennevig – har skrevet et etterord om tatoveringstradisjonen til sjøss.