Schodsbergs notebok

Forside Schodsberg

Noteboka som den unge Johannes Nielsen Schodsberg (f.1799) fra Aremark ved Halden begynte å skrive i 1822, er et unikt vitnesbyrd om motedansene som var populære og er derfor en viktig del av musikklivet i Østfold på denne tida. Håndskriftet som inneholder ca. 160 dansemelodier, er del av Nasjonalbibliotekets samling. Nå lanserer Østfold musikkråd et utvalg fra denne samlingen med et eget notehefte, Schodsbergs notebok.

Østfold musikkråd har stått for transkripsjon av 32 melodier fra den håndskrevne noteboka. Notene er derfor lettleselige, men for dem med historisk interesse, har vi også inkludert facsimiler av de gamle håndnedtegnelsene fra den originale noteboka. Design: Eva Karlsson.

Flere av melodiene i heftet er hentet fra CD-en ved samme navn som ble gitt ut på plateselskapet Ta:lik i 2012. CD-en kan i likhet med noteheftet bestilles hos Østfold musikkråd.

Noteheftet inneholder: Bruredansen, 9 polsdanser, 8 riler, 5 valser, 2 hallinger, 2 feiere, 2 marsjer, 2 engelsk danser og en Quadrillis. Det er folkemusikkonsulent Marianne Tomasgård som har tatt initiativ til heftet mens Henning Huseby har stått for transkripsjonen. Ånon Egeland har bidratt med faglige innspill og forfattet forordet.

CD-en Schodsbergs notebok inneholder 21 kutt og består av danseslåtter av både det «folkelige» og det musikkskolerte slaget. Musikerne på CD-en er plukket fra øverste hylle og består av felespillerne Mats Berglund og Daniel Sandén Warg, Lisa Rydberg, (barokkfiolin), Vegar lund, (gitar og theorbe), Ludvig Claesson, (cello), Hans Olav Gorset, (fløyter).

Schodbergs notebok kan bestilles HER

Pris hefte: Kr. 150,-
Pris CD: Kr. 150,-
Pakkepris ved bestilling av begge: Kr. 200,-