Nyheter  Lørdag 30. oktober 2021

Nyutgivelse tilgjengelig i nettbutikken!

Med sin nye plate Folk fra Follo byr felespiller Marianne Tomasgård og gitarist Åsmund Reistad på både svingende og dansbar folkemusikk og egne, lyriske improvisasjoner. Duoen har spesialisert seg på å tolke gamle notenedtegnelser fra bygdene i Østfold og Akershus, og med denne utgivelsen får vi innblikk i den flotte og spennende, men nesten glemte dansemusikken herifra. Aldri før har folkemusikk fra både Østfold og Akershus blitt foreviget på samme album. Det gjør denne utgivelsen både unik, sjelden og viktig!

1634265793 fctxn4jw1i4ha 600

Marianne Tomasgård og Åsmund Reistad - Folk Fra Follo

Folk fra Follo formidler en lokal kulturarv som ikke mange kjenner til. I regioner der spellemannstradisjonene har hatt sterk status, har slåttene gjerne blitt videreført muntlig gjennom generasjoner. Dette har i mindre grad foregått i Østfold og Akershus. I tillegg finnes det relativt få lydopptak av spellemenn herfra.

Heldigvis fantes det noen notekyndige musikere som i sin samtid så at de gamle slåttene var i ferd med å forsvinne, og foreviget dem ved å skrive dem ned på noter (ca. mellom 1750 og 1960). Slåttene som blir presentert på dette albumet er hentet fra slike gamle notebøker og de tilhørte spellemenn som Hans Borgersen, Hans Nielsen Balterud og Johannes Nielsen Schodsberg, og innsamlere som Anders Heyerdahl, Ludvig Mathias Lindemann og Christian Haslerud.

Selv om både Østfold og Akershus deler folkemusikkens tradisjonelle kriterier i stor grad, rommer den også mer. Det har i denne regionen eksistert et mangfold hvor både bondesamfunn, sjøfart, militærvesen og industri har levd side om side i flere hundre år, noe som nok har påvirket danse- og musikktradisjonene. Gjennom spellemannsbøkene får vi et innblikk i hva folk danset til før i tiden, både i de øvre sosiale sjikt og de lavere. Overklassen på 1700-tallet danset gjerne menuett som et
viktig ledd i sin dannelse, mens bygdefolket på sin side danset springdans og runddanser på gressmatta eller hjemme i stua. Selv om samfunnet besto av sosiale ulikheter, så hadde folk likevel noe viktig til felles: Gleden av å danse!

På flere av slåttene har Folk fra Follo tatt seg noen kunstneriske friheter i forhold til dansepraksis, tempo og rytme. På andre har de forsøkt å være tro mot et mer dansbart stilideal. Dette resulterer i at de både evner å formidle lokale folkemusikktradisjoner, samtidig som de skaper noe helt nytt, her og nå.

Marianne Tomasgård (fele) er født og oppvokst i Nannestad. Hun var en av frontpersonene i det kvinnelige spelemannslaget Honndalstausene, som turnerte i inn- og utland og spilte inn flere album. Hun har de siste ti årene jobbet aktivt med å grave fram og formidle folkemusikktradisjonene fra Akershus og Østfold. Dette arbeidet har ført til at hun i dag jobber som fagkonsulent for folkemusikk ved Østfold musikkråd og Akershus musikkråd.

Åsmund Reistad (gitarer, mandola og kontrabass) er født og oppvokst i Bærum, og oppdaget den norske folkemusikken først i voksen alder. Han har siden vært involvert i en rekke folkemusikkprosjekter, bl.a. Trispann, Aasmund Nordstoga, Fimbul og Bredbeint. Sammen ønsker de med denne utgivelsen å få hjembygdenes folkemusikktradisjon ut av gamle notebøker og blåse liv i dem igjen.

CD-platen kan nå bestilles gjennom Østfold musikkråds nettbutikk! Sikre deg et eksemplar i dag!

Les også RootsWorld's flotte anmeldelse av plata her!