Nyheter  Tirsdag 7. november 2023

Østfold musikkråds musikkstipend 2023: Milla Eline Kitterød

I 2023 opprettet Østfold musikkråd et musikkstipend til talentfull ungdom fra Østfold i fin utvikling, som har klare mål for sin utøving. For 2023 vedtok styret å dele ut 4 musikkstipender, hvert av dem på 7500 kroner. Siste mottaker som presenteres er den unge fløytisten Milla Eline Kitterød!

Ungfil hostsamling

«Jeg er Milla, er 17 år og går i 2. klasse på musikklinja på Greåker videregående skole. Jeg spiller fløyte og drømmer om å bli musiker. Lenge visste jeg ikke hva jeg ville med musikken. Nå tror jeg at jeg har funnet det ut».

"Jeg er ekstremt heldig som får oppleve på nært hold og på så mange forskjellige måter hvordan det er å leve et liv som profesjonell musiker. Jeg får inspirasjon til å fortsette. Drømmen min er å bli profesjonell fløytist, sitte i et ensemble og få spille vakker og spennende klassisk musikk" (Milla Eline Kitterød).

Milla forteller at det å spille fløyte stort sett er det eneste hun gjør. Milla spiller i Greåker musikkorps, i Regionskorps Øst, i Norsk Ungdomssymfoniorkester og fikk nylig plass som piccolofløytist i Ung Filharmoni. Hun er også på sitt 4. år som elev ved talentutviklingsprogrammet Unge Talenter, ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Utenom dette deltar Milla på ulike kurs og prosjekter. Blant annet var hun for litt siden i Sverige som del av et ungdomsorkester som fikk spille med Gøteborg Symfoniorkester i Gøteborg konserthus. Milla har også vært «Ung solist» med Det Norske Blåseensemble på deres nyttårskonsert.

Milla har mye på timeplanen og mange planer fremover. Hun er ivrig etter å utvikle seg videre og søkte Østfold musikkråds musikkstipend fordi hun ønsker å fortsette å melde seg på ulike kurs og prosjekter. Valget falt på deltakelse i Ung Filharmoni. Dette er et orkester av ungdommer som er blitt plukket ut av en jury av musikere fra Oslo Filharmonien. Orkesteret har hatt to samlinger. En samling i sommer, i Oslo og Valdres, og en samling i høst, også i Oslo. På høstsamlingen spilte orkesteret i Oslo konserthus sammen med Oslo Filharmonien.

På begge samlingene spilte orkesteret Tsjaikovskijs 4. symfoni. Milla spilte piccolo og hun beskriver det som utfordrende men utrolig gøy. Milla forteller at Tsjaikovskijs 4. symfoni er et stort orkesterverk med krevende stemmer i de fleste instrumentgrupper. Etter å ha jobbet med verket sammen med ekstremt gode folk syns Milla det var en fryd å spille konsert.

Deltakerne fikk mentoring og en-til-en undervisning av musikere fra Oslo Filharmonien, og ble i orkesteret ledet av svært dyktige dirigenter - i sommer av Eivind Aadland, og i høst av John Storgårds. Milla ønsker å være med neste år også, forteller at det har vært en herlig opplevelse å delta og takker for Østfold musikkråds musikkstipend 2023.

Fotografi: Magnus Skrede.

Film fra sommersamling Ung Filharmoni Film fra høstsamling Ung Filharmoni Milla er "Ung Solist" med DNBE