Nyheter  Tirsdag 30. januar 2024

Vi lanserer veileder og nytt kursopplegg: Hvordan koble opp et sanganlegg!

Er du med i et kor, korps eller orkester og har opplevd på en øvelse at det ikke var folk til stede som kunne koble opp anlegget? Da er du ikke alene, og dette har vi i Buskerud musikkråd forsøkt å gjøre noe med. Vi lanserer nå kursopplegget og veilederen «Plugg inn – lyd ut: hvordan koble opp et sanganlegg»!

IMG 9237
IMG 9231

Ofte er det kun en person i koret eller korpset som har kjennskap til hvordan koble opp sanganlegget på øvingsrommet. Hva skjer de gangene denne personen ikke er tilgjengelig, og det gjerne skulle vært lyd i en mikrofon eller et elektrisk piano? Finnes det en veileder som kunne forklare dette på en enkel måte for personer som har null erfaring med å bruke slikt utstyr? Etter undersøkelser i feltet har vi erfart at det ikke eksisterer en veileder som tar for seg oppkobling av et sanganlegg på et helt grunnleggende nivå. Vi ville lage et enkelt kursopplegg for folk flest!

Målgruppen er deltakere i kor og korps, eventuelt andre musikkgrupper som ønsker å ta i bruk sanganlegg på øvelser. Målet er at flere av utøverne i fritidsmusikklivet skal kunne være komfortable med å koble opp og få lyd i et sanganlegg. I tillegg kan opplegget brukes som en introduksjon til teknisk kompetanse for arrangører, for eksempel ungdommer.

IMG 9458 2
IMG 9474

Musikkens studieforbund hadde en ordning hvor man kunne søke om midler til pedagogisk utviklingsarbeid, og vi var heldige og ble tildelt midler til dette prosjektet. Vi lagde dermed veilederen «Plugg inn – lyd ut: Hvordan koble opp et sanganlegg. Vi vet at man lærer aller best ved å prøve selv, og vi fant derfor ut at vi burde lage et praktisk kurs i tillegg. For at kurset skulle kvalifisere til å motta opplæringstilskudd via Musikkens studieforbund ble det utviklet en ny studieplan ved navn «13452 – grunnleggende bruk av sanganlegg» der veilederen brukes som skriftlig studiemateriell.

Utviklingen av prosjektet

Et sentralt element var at veilederen skulle starte på nivå null og ta utgangspunkt i at den som leser heftet ikke har kjennskap til terminologien ved lydteknisk arbeid. Viktig i denne sammenhengen er også bruken av bilder slik at det som blir beskrevet er illustrert og man kan finne dette igjen på det fysiske sanganlegget. Noen forskjeller vil det være fra et sanganlegg til et annet, men vi har tatt utgangspunkt i utstyr som er vanlig å finne på mange øverom rundt i landet.

Illustrasjonsbilde fra veileder
Fra side 8

For å sørge for at teksten holder et faglig høyt nivå og samtidig er enkel å forstå, tok vi kontakt med en person med stor teknisk kompetanse og erfaring fra arbeid med frivillige lag og amatører. Det ble også koblet på grafiker og fotograf for å sikre kvaliteten og god og tydelig bildeformidling i veilederen. Christin Bastiansen i Buskerud musikkråd (Musikkens studieforbund i Buskerud) har vært initiativtaker, innholdsprodusent og prosjektleder. Kulturrom har vært dialogpartner på tekst og bilder og kommet med innspill. Selve opplegget og veilederen har blitt kvalitetssikret gjennom pilotkurs og evaluering av disse fra deltakere og kursholder.

Praktiske kurs

Vi gjennomførte to pilotkurs, det ene med medlemmer fra Drammen Glassverk musikkorps og det andre med instruktører og hjelpere fra Dissimilisgruppen Megabandet Drammen. Pål Emil Storm-Berg var kursleder på begge kurs og heftet ble brukt som kurslitteratur. Deltakerne var personer med lite eller ingen kunnskap om oppkobling av sanganlegg. Pilotkursene fungerte bra, og i begge grupper var det personer som aldri hadde brukt et sanganlegg som helt fint greide å koble opp anlegget og få lyd. Heftet ble tatt godt imot, og vi fikk tilbakemeldinger på at bilder og tekst fungerte.

Noen vil helt fint greie å koble opp et sanganlegg og få lyd kun ved hjelp av heftet, mens andre trenger veiledning og hjelp av instruktør. Det positive ved å ha et praktisk kurs er at det hele ufarliggjøres, og man kan få råd og veiledning underveis (mange er redd for å ødelegge utstyret eller lage feedback). En kursleder vil kunne svare på spørsmål for deltakere som ønsker å gå litt mer i dybden på bruk av utstyret.

IMG 9466 2
IMG 9727 2

Veien videre

Veilederen er lastet opp på hjemmesiden til Buskerud musikkråd og har fått nett adressen: musikk.no/buskerud/sanganlegg. Her kan heftet leses digitalt eller det kan lastes ned som PDF til fri bruk. Buskerud musikkråd vil også kunne tilby praktiske kurs med kursleder. Vi har trykket opp 200 stk. hefter til bruk på kurs. Studieplanen er allerede aktiv i tilskuddsportalen og grupper som er medlem av Musikkens studieforbund, og som ønsker det, kan holde kurs som kvalifiserer til å motta opplæringstilskudd.

Vi håper veilederen blir tatt godt imot og at deltakere i kor og korps som aldri tidligere har turt å røre et sanganlegg hiver seg utpå og prøver!

Vi vil rette en stor takk til:
- Musikkens studieforbund for støtte til prosjektet
- Pål Emil Storm-Berg for teknisk kompetanse og utvikling av tekst
- Ingvild Bergum Berget for foto og grafisk design
- Kulturrom for innspill i utviklingen av prosjektet
- Megabandet Drammen og Drammen Glassverk Musikkorps for vertskap pilotkurs

Her finner du veilederen, og mer informasjon om prosjektet og praktiske kurs