Nyheter  Torsdag 4. juni 2020

Da musikk-Norge stengte fant dirigenten løsninger

12. mars fikk Ida Margrete Gjul, dirigent i Tveiterås ungdomskor, samme beskjed
som folk i resten av landet: offentlige lokaler stenges, man kan ikke
lengre møtes og all aktivitet må tilpasses en ny hverdag.

T gjengen host 19

Tveiterås ungdomskor
1. rad: Agathe Sandal. Juliane Rolfsvåg 2. rad: Petter Hjertnes, Sturla Kyrkjebø Haugland, Simen Løvold. 3. rad: Ida Margrete Gjul, leder, Geir Daltveit, Rønnaug Alsaker, medarbeider

Nedstengingen

For mange er ikke musikkaktiviteten «viktig nok» i krisetider som den vi opplever nå. For Ida Gjul og sangerne i Tveiterås ungdomskor var ikke inaktivitet et alternativ.

- De har nesten ingen andre venner. Dette koret er deres største sosiale nettverk. Til og med de andre sangernes pårørende har blitt deres venner, sier Gjul med dårlig skjult stolthet.

Sangerne har behov for tilrettelegging og bor delvis hjemme og delvis i bofellesskap. Gjennom 15 år har deltakelsen i sangfellesskapet vært kjernen i deres sosiale liv.

- Jeg startet koret i 2005. Dette var elever jeg hadde hatt på skolen og da de var ferdige med 10-årig grunnskole ville jeg skape et miljø for dem der de kunne ha sangen som utgangspunkt og bindeledd. Musikken var viktig for dem.

Koret har i dag syv sangere og møtes til ukentlige øvelser på Fana Kulturhus med godt frammøte og god innsats hver torsdag fra klokken 17.45 til 20.15. Men 71-år gamle Gjul lot seg ikke stoppe av at Fana Kulturhus stengte den 12. mars som følge av tiltakene mot koronaspredningen.

IMG 0720

De zoomer og whatsapper

Når vi kontakter Gjul for intervju får vi raskt et inntrykk av at dette er person som er oppdatert på digitale mulighet.

- Jeg kan stille til intervju når som helst. Jeg er tilgjengelig på telefon, Zoom, Whatsapp, Skype eller Messenger.

Dette var også noe av utgangspunktet for at Gjul med friskt pågangsmot sporte opp det hun kunne finne av informasjon om muligheter på digitale plattformer.

- Den første uken gjennomførte jeg øvelser på de plattformer sangerne hadde til disposisjon. Det tok lang tid. Mange plattformer ble brukt de to første ukene: whatsapp, zoom, telefon. I tillegg var utfordringen at to av sangerne, Simen Løvold og Ingvild Gulbrandsen, ikke hadde digital tilgang, og telefonisk øvelse var ikke så velegnet.

Å bruke digitale plattformer bød på utfordringer. Selv om sangeren Juliane Rolfsvåg ikke har noen utfordringer med digitale dingser, var det et problem som meldte seg . Ipaden hadde gjemt seg. Men etter at hun fant den, var der ingen problem lengre med deltagelsen. Agathe Sandal måtte få hjelp av sin far til zoom-installasjonen, og dermed deltok også han på øvelsen. En tredje forelder investerte i ny telefon for at sønnen skulle kunne bli med. Ganske raskt ble Zoom-øvelser etablert til faste tider, mandag og torsdag.

- Selv kjente jeg at den digitale varianten førte til at en ble mer sliten enn en vanlig øvelse. Vi kunne ikke ha så lange øvelser som vi normalt hadde og derfor satte vi opp to øvelser i uken.

En god latter

- Vi lærte raskt at det å synge med alle mikrofonene på ikke kom til å fungere til annet enn å få seg en god latter. Så det gjorde vi av og til, forteller Gjul småleende.

Ved å kun ha på lederens mikrofon kunne alle deltagerne synge med til hennes sang og spill, men uten å høre hverandre. Allikevel var sangerne var jublende glade for å kunne «treffes» og synge sammen, selv om de bare hørte sin kjære korleder.

IMG 0735

Den gode hjelper

Selv om Gjul er 71 år er ikke hun eldst i forsamlingen heller. Rønnaug Alsaker er, på tross av sine 80 år, hennes faste assistent og korets medhjelper. Og selv om det vestlandske vårklimaet for de fleste innebar vinterklær og ekstra pledd stilte Alsaker sedvanlig i nylonstrømper og skjørt til knes.

- Hun brukte litt lengre tid på å komme seg på de digitale øvelsene, men kom sterkere tilbake når de kunne trekke ut på verandaen, forteller Gjul på telefon over fjellet.

Utfordringene var store for de fleste kor i denne perioden, men desto enda større for denne gjengen. Bare det å organisere uteøvelse krevde mye jobb.

- Jeg ringte og snakket med bofellesskapet først og skrev til styrer av bofellesskapet, som bekreftet at utøvelse ville være ok. Jeg måtte jo ha med egen stol, keyboard og stativ, og flere meter lang skøyteledning. Både beboere og personalet, ble med på øvelsen. Så det var jo en liten bonus. Men det var fryktelig kaldt å sitte ute i halvannen time. Vi ble jo like bekymret for lungebetennelse som corona.

Sangerne i Tveiterås ungdomskor er lite mobile, men de fleste kunne bevege seg ut til terrassen. For en av dem var det imidlertid ett uoverstigelig hinder. Et trappetrinn.

- En av sangerne våre tør rett og slett ikke å gå i trapper. Det ene trappetrinnet opp til terassen ble umulig å forsere. Men han kunne delta fra alleen, bortenfor terrassen.

Konsertdrømmen lever

Koret drømte om konsert under kulturdagene i Fana i oktober, i anledning Bergens 950-års jubileum. Og repertoaret var blant annet nyskrevne viser om Bergen, og sanger av visesangeren Harald Nesse. Han har vært korets samarbeidspartner siden 2008, og han deltok også på flere av zoom-øvelsene med sin gitar og sang.

Nå kan det virke som Ida Margrete Gjuls utrettelige innsats gjør at denne drømmen lever videre. Men et brennende engasjement fra en dirigent med stort pågangsmot var ikke nok alene. Det krevde også mye velvilje fra beboernes foreldre og bofellesskapets ansatte for at sangerne i koret skulle få treffes og synge sammen under korona-perioden, men da de endelig fikk det til, var det verdt det.