Nyheter  Mandag 4. juli 2022

Fem kjappe om musikkfrivillighet

I spalten "Fem kjappe om musikkfrivillighet" vil vi gjennom sommeren løfte fram noen av menneskene som utgjør den mangfoldige musikkfrivilligheten i Innlandet, slik at du kan få et bedre innblikk i hva det vil si å være aktiv i musikklivet.

Artikkelen oppdateres med nye intervjuer fortløpende gjennom sommeren.

Arild J Evensen2

Arild J. Evensen

Hvem er du, og hva gjør du i Mannskoret Klang?
- Jeg er Arild J. Evensen, synger 2. tenor og er også styreleder, eller formann som det heter i mannskoret.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
- At det gjør godt å synge i kor og treffe hyggelige korvenner. Noen ganger kan jeg tenke - orker jeg å dra? - men når jeg er i gang med sangen, angrer jeg aldri.

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- Kanskje "Kristallen den fina". Hvorfor? Jeg var så heldig å bli plukket ut til å få synge denne og to andre sanger i det svenske mannskoret Orphei Drängar for noen år siden. En stor opplevelse!

Utenlandstur eller øvingshelg med Mannskoret Klang, og hvorfor?
- Utenlandstur! Våre tre siste gikk til USA, Danmark og England. Opplevelser og samhold! Men noen ganger er jo også en øvingshelg nødvendig!

For de som sitter på gjerdet – hva gir Mannskoret Klang deg, som man ikke kan få andre steder?
- Bli kjent med hyggelige karer som jeg ellers ikke hadde blitt kjent med. Gleden av å "dra lasset" i Klang sammen med de andre i koret, få til den gode firstemte mannskorsklangen og kjenne gleden av få det til å stemme på konserter! Anbefales!

J Enny bla

Jenni Øiom Askvig

Hvem er du, og hva gjør du i Hov Musikkorps?
- Jeg heter Jenni Øiom Askvig, er 19 år og kommer fra Hov i Søndre Land. Jeg spiller tenorsaxofon i Hov Musikkorps.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
- Det som gjør at jeg har motivasjon til å dra på øvelsene hver onsdag er at vi har en dyktig og motiverende dirigent. Ikke minst er miljøet og engasjementet for musikken og korpset veldig stor blant medmusikantene. Det gir motivasjon til å utvikle seg på sitt eget instrument. Voksenkorps generelt er en unik arena hvor man møter mennesker i alle aldre og hvor lærevilligheten er stor. Jeg må også si at Hov Musikkorps har gjort en bra jobb med å inkludere ungdommer som ønsker å være med i bygdekorpset.

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- Vår kjære slagverker og komponist, Kjell Samkopf, arrangerte om det opprinnelig selvkomponerte orkesterverket "En Ouverture" for janitsjar. Hov Musikkorps skulle spille det ved NM i Janitsjar 2020, men som ble avlyst på grunn av pandemien. Selv om vi aldri fikk fremført det, var det utrolig gøy å jobbe med da man som ensemble virkelig må jobbe sammen.

Utenlandstur eller øvingshelg med Hov Musikkorps, og hvorfor?
- Øvingshelg! Har aldri vært med på utenlandstur.

For de som sitter på gjerdet – hva gir Hov Musikkorps deg, som man ikke kan få andre steder?
- Hov Musikkorps er et stolt bygdekorps som gjør det bra i nasjonal sammenheng. Korpset har funnet en god middelvei mellom seriøsitet og uhøytidelighet som de fleste kan trives med.

Tonje

Tonje Hovensjø Løkken

Hvem er du, og hva gjør du i Rendalen blandetkor?
- Jeg er en tynseting som kjører til nabokommunen for å synge 2. sopran. Jeg har vært med her et par-tre år nå. Jeg er også valgt inn i turkomitén vår, som skal planlegge en tur i 2024.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
- Sang og pust er helsebot! Å møte andre mennesker i musikken, er viktig for meg. Jeg har sunget i kor i perioder av livet, og ser ikke for meg livet uten kor. Vi har dessuten en flott og inspirerende dirigent.

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- Jeg er mest glad i salmer og folkemusikk. Etter den nordiske aftenen vi hadde i fjor, har jeg falt pladask for et finsk verk: «Tuoll' On Mun Kultani».

Utenlandstur eller øvingshelg med Rendalen blandetkor, og hvorfor?
- Øvingshelg. Jeg liker best å arbe’.

For de som sitter på gjerdet – hva gir Rendalen blandetkor deg, som man ikke kan få andre steder?
- Et fellesskap av sangerbrødre og sangersøstre. Jeg synger forresten i Tynset Damekor også. De sangertantene mine. Sangere er gromme folk!

Olav bla

Olav Slagsvold

Hvem er du, og hva gjør du i Odd R. Antonsen storband?
- Jeg er musiker og pedagog, og jobber høyt og lavt i musikkmiljøet over hele Norge. Jeg driver mitt eget lille jazzband, opptrer som solist på ulike event og underviser i saxofon og klarinett. Siden 2010 har jeg jobbet som storbandleder og arrangør i Odd R. Antonsen storband. Jeg tilrettelegger for konserter og spillejobber med storbandet, og innstuderer/dirigerer bandet. I tillegg jobber jeg med PR og booking sammen med Merete Høgset og resten av styret i storbandet.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
- Øvelsene på onsdagskveldene er min favorittkveld i uka. Der treffer jeg mine venner, ler og fjaser, men vi jobber også hardt med musikken så vi holder oss inspirerte og stadig under utvikling.

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- Jeg er stor fan av de gamle storbandkomponistene. Duke Ellington har alt, - swing, harmonikk, og catchy melodier. «It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing)» er min personlige favorittlåt i den sjangeren. Den spiller vi på alle jobbene.

Utenlandstur eller øvingshelg med Odd R. Antonsen storband, og hvorfor?
- Vi planlegger en større tur til Spania, sammen med Lars Espen Rath Vestad. Da får vi mer tid til å sosialisere og bringe vår swingmusikk ut i verden. Det er spennende for musikere med nye arenaer og nytt publikum iblant. Vi har jo spilt mye rundt på Østlandet de siste årene, så på tide med en tur ut!

For de som sitter på gjerdet – hva gir Odd R. Antonsen storband deg, som man ikke kan få andre steder?
- Storbandet er i norsk underholdningsbransje ganske så unikt. Stiftet i 1968 av Odd R. selv, og ledet gjennom mange år av han. Vi kombinerer underholdningsmusikk og swingjazz med moderne popmusikk, og våre settlister inneholder hits fra alle tiår fra 30-tallet til i dag. En slags musikalsk «best of all time»-liste. I tillegg driver vi opplæring av unge talenter, noe som er inspirerende og gir håp for fremtida.

Torill Aasegg

Torill Aasegg

Hvem er du, og hva gjør du i Mukampen spel- og dansarlag?
- Jeg heter Torill Aasegg, og spiller fele i Mukampen. I tillegg arrangerer jeg de fleste slåttene vi spiller.

Hva får deg til å gå på øvelser ukentlig?
- Jeg får dessverre ikke vært med på ukentlige øvelser, da jeg bor i Trondheim kommune. Men jeg skulle veldig gjerne vært med hver onsdag!

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- Oi, det var et vanskelig spørsmål… Jeg tror ikke det er mulig å velge én.

Utenlandstur eller øvingshelg med Mukampen spel- og dansarlag, og hvorfor?
- Øvingshelg, helt klart! Det er et helt spesielt samhold i Mukampen. Når vi treffes, spiller det ingen rolle hvor langt vi har reist. Det betyr mest å samles for å spille, skravle, danse og kose oss!

For de som sitter på gjerdet – hva gir Mukampen spel- og dansarlag deg, som man ikke kan få andre steder?
- Mukampen gir meg veldig mye, og flere av mine beste venner er med her. Bare det at jeg, som trønder, er med i Mukampen, vitner vel om at laget har noe helt spesielt! Det må oppleves for å forstås.

Arild bla

Arild Henrik Mæhlum

Hvem er du, og hva gjør du i Vallset Trekkspellag og Hamar Veterankorps?
- Jeg heter Arild Mæhlum, har nylig passert 80, og spiller trekkspill i trekkspellaget der jeg er sekretær, samt spiller trombone i veterankorpset.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
- Da jeg ble pensjonist, fikk jeg endelig tid til å realisere min store musikkinteresse. Vi er så heldige at vi har ildsjeler som musikalsk leder og proffe dirigenter som gjør det spennende å møte til øvelse med stadig nye utfordringer.

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- Jeg liker musikk av Evert Taube med blant annet perler som «Min elskling» og «Rosa på bal». Veterankorpset er spesielt gode på marsjer, der vi for tiden har tsjekkiske «Textilaku» og «Mot ljusare tider» som høydare på repertoaret.

Utenlandstur eller øvingshelg med Vallset Trekkspellag og Hamar Veterankorps, og hvorfor?
- Før pandemien hadde vi i veterankorpset som vanlig en utenlandstur hvert år. Det bidro til samhold og å styrke det sosiale, som kanskje er minst like viktig som det musikalske.

For de som sitter på gjerdet – hva gir Vallset Trekkspellag og Hamar Veterankorps deg, som man ikke kan få andre steder?
- Musikk er balsam og helsebot for kropp og sjel. Musikken tilfører energi til bedret livsutfoldelse som pensjonist. Det er vel ikke noe som kan bli mer meningsfylt enn å bidra til å glede og begeistre andre.

Hanne

Hanne te Walvaart

Hvem er du, og hva gjør du i Trysil skolekorps?
- Jeg heter Hanne te Walvaart, og spiller trompet.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
- Gleden av å spille sammen med mange er så stor. Ikke minst er samholdet viktig!

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- Marsjene som vi spiller (nesten) hver 17. mai ligger godt ved hjertet.

Utenlandstur eller øvingshelg med Trysil skolekorps, og hvorfor?
- Utenlandstur. Det er veldig gøy å se steder og land man ikke har vært før. Finne på mange aktiviteter med de man ikke kjenner så godt i korpset. Og selvfølgelig spille på steder hvor folk kanskje ikke har hørt om oss.

For de som sitter på gjerdet – hva gir Trysil skolekorps deg, som man ikke kan få andre steder?
- Jeg føler meg så inkludert når jeg er sammen med Trysil skolekorps, en tilhørighet. Vi er nesten som en stor familie. I korps finnes det ikke en benk man må sitte på og vente på sin tur, alle er med!

Hilde bla

Hilde Røe

Hvem er du, og hva gjør du i Glåmdal kammerkor?
- Jeg flyttet tilbake til Kongsvinger i 2007, og etter mange års fravær fra kor så startet jeg igjen i 2013. Jeg er 2. sopran i tillegg til å sitte i styret.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
- For meg så innebærer øvelsen den ultimate utkobling fra en ellers hektisk hverdag! Det er utrolig godt å komme på øvelse og kun konsentrere seg om å synge og lære – all «hverdagsstøy» blir borte. Av og til tenker man at det hadde være godt å bli hjemme, men etter hver øvelse kommer jeg hjem med mer energi enn før øvelsen.

Hva er din favorittsang/stykke å synge?
- Ingen spesiell favoritt, men vi har sunget noen verk som har bestått av både samtidsmusikk og klassisk. Barokkmusikk er alltid en glede å synge, men et av stykkene som har satt spor er Benjamin Brittens «Rejoice in the Lamb». Det er noe som jeg var med på for 40 år siden og som jeg fortsatt husker med glede.

Utenlandstur eller øvingshelg med Glåmdal kammerkor?
- Ja takk, begge deler? Men øvingshelg hvor du har tid til fordypning er alltid fint.

For de som sitter på gjerdet – hva gir Glåmdal kammerkor deg, som man ikke kan få andre steder?
- Sang, samhold, latter og musikkglede. Glåmdal kammerkor er et kor hvor du kan komme på øvelsen med lave skuldre, synge ut og ikke være redd for å feile. Det gjør vi nemlig alle.

Linnea

Linnea P. Karlsmoen

Hvem er du, og hva gjør du i Trysil skolekorps?
- Jeg heter Linnea P. Karlsmoen, og spiller trompet.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
- Samholdet i korpset, fordi det er morsomt å spille og man lærer mye.

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- «Honey, Honey» av ABBA, og marsjen «Norge i rødt, hvitt og blått».

Utenlandstur eller øvingshelg med Trysil skolekorps, og hvorfor?
- Utenlandstur, for da får man også vært med hverandre på andre aktiviteter enn bare spilling. Man kan gjerne spille på turen også for å vise fram hva man har øvd på.

For de som sitter på gjerdet – hva gir Trysil skolekorps deg, som man ikke kan få andre steder?
- I Trysil skolekorps føler jeg en tilhørighet, man blir inkludert og lyttet til. Og vi har det veldig gøy! Alle har noen å være med og alle får være med, - ingen sitter på «benken» hos oss.

Marit bla

Marit Steinsrud

Hvem er du, og hva gjør du i Gjøvik spelmannslag?
- Mitt navn er Marit Steinsrud. Jeg spiller langeleik og har vært medlem i Gjøvik spelmannslag siden 1985. Langeleikgruppa der er min faste gruppe, men jeg har også hatt forskjellige verv i styret m.m. gjennom åra.

Hva får deg til å gå på øvelser jevnlig?
-De ukentlige øvelsene gir tilhørighet både til gruppa og hele spelmannslaget i et stort og godt fellesskap med et stort spenn i alder og musikalske uttrykk.

Hva er din favorittsang/stykke å spille?
- Favorittsang/stykke er vanskelig å plukke ut. Det som gir god samklang og en god musikalsk opplevelse, det er et godt sted å være!

Utenlandstur eller øvingshelg med Gjøvik spelmannslag, og hvorfor?
- En utenlandstur sammen med de andre i laget gir en ekstra inspirasjon til å spille mer. Og det styrker også fellesskapet, samtidig som det gir nye impulser.

For de som sitter på gjerdet – hva gir Gjøvik spelmannslag deg, som man ikke kan få andre steder?
- Gjøvik spelmannslag er en organisasjon med mange ulike grupper og aktiviteter som driver med tradisjonsmusikk fra området her. Det er langeleikgruppe, felegruppe, toradergruppe og instrumentbyggegruppe som har vært i gang i over 40 år! UngFolkGjøvik er et tilbud til barn og ungdom i distriktet med spilling, dans og sang med vekt på lokal tradisjonsmusikk. Miljøet i Gjøvik spelmannslag har tilbud på tvers av generasjoner, noe som er berikende og grensesprengende for oss alle!