Nyheter  Mandag 26. juni 2023

Kulturlivet lever ikke av gode intensjoner og heiarop

Jeg har akkurat kommet hjem fra NM for skolekorps i Larvik. Mitt skolekorps, Vardal skolekorps, deltok i 1. divisjon og endte på en meget flott 6. plass med 91 poeng (av 100 mulige). Jeg er utrolig stolt av denne gjengen som jeg får være med hver uke. Dette er musikanter som i snitt øver 10-15 timer per uke for å prestere best mulig på sitt instrument, ikke langt unna en toppidrettsutøver i antall treningstimer per uke. Nivået på musikken som presenteres er meget høy og vi legger ned mange "treningstimer" for å være "best når det gjelder".

Mer enn 17. mai

De fleste som kjenner meg vet at jeg er glødende interessert i det frivillige musikklivet og spesielt korps. For mange assosieres korps med en gjeng nerdete barn/ungdommer som rusler rundt i barnetoget på 17. mai og spiller marsjer. Jeg vil påstå at 17. mai er noe av det minst viktige som skjer i løpet av et korpsår, rent bortsett fra at media selvfølgelig skal lage en eller annen reportasje om korps i forbindelse med selve feiringen. "Om det er vanskelig å lage lyd i instrumentet" og "hvor vondt de får i beina av å marsjere...". Det er dessverre mange kulturaktiviteter og små idrettsgrener som sliter med synlighet i media med mindre de skriver ferdig artikkelen selv og sender inn. Om det er manglende kunnskap, null interesse eller kun fokus på tabloide "klikk" artikler vites ikke, men jeg er temmelig sikker på at lesere, lyttere og TV-seere kan utsettes for større mangfold av både kulturinnslag og idrett enn det som blir presentert i det daglige nyhetsbildet. Tror det faktisk ville være med på å skape større forståelse, toleranse og respekt for hverandre hvis så skulle skje!

Kunstgressbaner i fleng

Kulturlivet lever ikke av festtaler, gode intensjoner og heiarop. Vi trenger egnede lokaler for å få flere til å delta og skape musikk og et levende kulturliv. Kor, korps og band øver i mer enn 10.000 forskjellige lokaler landet rundt (tall hentet fra Norsk musikkråd). De fleste musikklag har tilgang til et øvingsrom, men de færreste har tilgang til et lokale som er egnet til musikken som utøves. Det er som om alle norske fotballag måtte tvinges fra kunstgress til grusbaner når de skulle trene eller spille kamper. 85 prosent av alle øvingsrommene som benyttes, er uegnet til formålet, og mange gir lyd som er direkte skadelig for hørselen. Det kan gi helseskader og skremme mange fra å delta.

Støtte til frivilligheten finansieres i stor grad gjennom spilloverskuddet fra Norsk Tipping. Midlene fordeles slik: 6,4 prosent til helse- og rehabiliteringsformål. Deretter fordeles resterende overskudd med 64 prosent til idrettsformål, 18 prosent til kulturformål og 18 prosent til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. Det finnes snart ikke et tettsted i Norge som ikke har en kunsgressbane eller en idrettshall å trene i, mens det frivillige kulturlivet benytter lokaler som i stor grad er uegnet til formålet!

Nødvendig med endringsvilje

Jeg ønsker at de som fordeler overskuddet til Norsk Tipping evner å se et helhetlig behov og at de ønsker å legge til rette for et mangfold av frivillighet. Det har det siste året heldigvis kommet en del positive signaler fra regjeringen og departementet. Det som gjenstår er endringsvilje og gjennomføringsevne.

Sist, men ikke minst, har jeg også et ønske om at aviser prøver å dekke en større del av det som skjer rundt om i distriktet utover en bildeserie med "disse møtte vi på konsert...". Det ville være en berikelse for alle!

Jimmy Høiberget
Dirigent i Vardal skolekorps

Styreleder i Østre Toten musikkråd
Styreleder i Innlandet musikkråd

Spill av video

Det blir ikke et øvingsrom bare fordi det er et rom å øve i | Musikklokaler.no