Nyheter  Mandag 6. april 2020

Ljomer fortsatt etter 125 år

1429425824911 1

Mannskoret Ljom, her representert med Stig Jordet (t.v.) og Håvard Storeng, bak står Arne Holberg, Arne Sandbakken og Ola N. Brydalseggen.

I begynnelsen av mars traff vår konsulent Eirin en ivrig korsanger fra Mannskoret Ljom på Hamar stasjon, på vei til Oslo. Han inviterte til jubileumskonsert med mannskoret på Tynset 28. mars. Mannskoret, som for mange er selve bildet på 17. mai på Tynset, der koret står foran kirka og synger før folketoget starter, fyller 125 år i 2020. På grunn av unntakstilstanden vi er vitne til i disse dager, ble det naturlig for mannskoret å utsette jubileet.

«Vi tok grep relativt tidlig da vi skjønte hvilken vei dette ville gå», sier Stein Solbu, den ivrige korsangeren fra Hamar stasjon. «Det er jo selvsagt vanskelig å vite når vi kan få gjennomført konserten, men forhåpentligvis blir det til høsten».

Sangen forener

Mannskoret Ljom ble stiftet i maidagene 1895, med mottoet «Sangen forener». Det er nok heller ikke utenkelig at inspirasjonen til mannskorets begynnelse skyldtes en «hyggekvartet» som hadde drevet på noen år og også opptrådt «halv»-offentlig.

I jubileumsåret 2020 teller Mannskoret Ljom 25 år, forteller tidligere leder av koret, Per Kristian Bangen. «Og vi er gråhåret hele gjengen», ler han. Yngstemann i koret fylte nettopp 60 år, og eldstemann er Per Kristian på 78 år. «Vi skulle gjerne hatt flere yngre inn i koret, men rekruttering er vanskelig. Selv om vi har en fin stemmefordeling i koret, ønsker vi oss selvsagt flere tenorer».

Store planer for jubileumskonserten

Selv om jubileumskonserten må utsettes, blir det ingen endringer i innholdet, annet enn at Per Kristian skal skrive et ekstra vers om korona til jubileumsteksten som skulle ha vært fremført på konserten 28. mars.

Til sammen ni kor skal være med på jubileet til mannskoret: Dalen mannskor fra Sunndalen, Haltdalen mannskor, Os mannskor, Os damekor, Tynset damekor, Tynset blandakor, Tylldalen blandakor og Brydalen/Finstad sanglag, i tillegg til jubilanten selv. Det betyr godt over 200 sangere på scenen samtidig.

«Når vi endelig skal få avholdt jubileet, starter vi klokken fire på ettermiddagen, så det blir en lang kveld», sier Bangen. Antakeligvis blir det ikke en like stor fest som den gang koret arrangerte forbundsstevne i 1913. Bangen forteller at sangerne som kom til Tynset den gangen ble møtt med hesteskyss på stasjonen og fraktet videre til sine respektive overnattingssteder. I forbundsprotokollen står det omtalt: «Til middagen skal hver sanger serveres rødvin, øl og dram. Enn videre skal der til festen på forhånd utdeles to billetter pr. mann, hver billett gjeldende for en flacon Whisky eller Cognac samt nødvendig selters». En så heidundranes fest blir det neppe, men at Mannskoret Ljom blir behørig feiret når hverdagen kommer tilbake til det normale, er i alle fall sikkert.