Mer om BØLINGen

Høsten 2019 arrangerte vi en dagsamling og en helgesamling på Kjenn skole i Lørenskog. Her ble det verksted i folk-band, verksteder i mindre grupper og felles sangøkt og danseøkt. Det ble lagt stor vekt på det sosiale, der det viktigste var å bli kjent med hverandre på tvers av tilhørighet og ikke minst ha det gøy! Bølingen blir etter hvert en sammensveiset gjeng som har lyst til å spille, danse og synge sammen, både på og utafor en scene.

Våren 2020 startet med to dagers helgesamling under det årvisse SAFFA-kurset på Olavsgaard Hotell 18/19. januar 2020. SAFFA-kurset samler svært mange deltakere og instruktører fra hele Norges land, og en kan derfor glede seg til en flott dansefest lørdag kveld med variert dansemusikk fra flere tradisjoner, med blant andre felespillerne Vegar Vårdal, Patrik Andersson, Olaf Aasen fra «Hollos eftf.», Arne Sølvberg fra Nordfjord og trekkspiller Ole Nilssen, kåret til «Årets folkemusiker 2018». Se mer info om alle SAFFA- kursene her. Bølingen hadde under SAFFA-kurset i januar et eget opplegg med følgende verksted: Videreføring av Folk-Band med Jenny Gustafson og Åsmund Reistad, sang med Hege Nylund og dans med Trine Sennerud Melby og Jon Bugge Mariussen. Nydelig hotell-lunsj både lørdag og søndag og middag lørdag var inkludert i kursprisen. Enkel overnatting m/frokost, (flatseng med sovepose/liggeunderlag) for de som overnatter.

Folk-band

Spillende og syngende Bølingen-ungdommer har gjerne holdt på i flere år så nå tenkte vi at det kan være på tide å lage et skikkelig folk-band! Å spille i folk-band er utrolig moro, og vi har hyret in superdyktige folkemusikere som har lang erfaring med å spille og synge i folk-band. Det blir også mulighet for å ta en aktiv rolle og være med i prosessen med å arrangere musikken som du lærer på samlingene. Utgangspunktet for musikken i folk-bandet er at den er kortreist og lokal, altså opprinnelig enten fra Akershus, Oslo eller Østfold.

Dans

Det kommer til å bli et variert utvalg av danser på samlingene. Verkstedene er tenkt for dere som har dansa en del fra før. I tillegg blir det fellesdans med pardanser og ringdanser der alle er med. De som kan mye fra før lærer bort til de som ikke kan. Veien blir nok litt til mens vi trår takta sammen. Men siden Trine Sennerud Melby og Jon Bugge Mariussen er med som instruktører blir det garantert både lærerikt og moro! Kom gjerne med innspill om hva du ønsker deg!

Sang

Det er tenkt at sangerne i Bølingen er med i folk-bandet i tillegg til at de har sitt eget verksted for å lære inn sangene som skal brukes. I tillegg blir det fellessang der alle er med og synger.

Målet med Bølingen

er å styrke de gode men ofte små miljøene med ungdom rundt omkring i Oslo, Akershus og Østfold. Vi ønsker å lage noen gode møteplasser på tvers av skolekrets, kommune, lokallag og organisasjon der ungdom skal kunne møtes og bli kjent med hverandre, lære av hverandre og bli inspirert av hverandre. Vi håper at Bølingen kan bidra til å føre videre vennskap som har oppstått gjennom tidligere samarbeidsprosjekt, som for eksempel Spillevinka, Fossegrimen, Bygda dansar Akershus/Akersarv, Folkepedia-innspillingen med lokal tradisjonsmusikk og -dans og festivalen Småleik, og at disse båndene bidrar til å på sikt skape en sammensveiset ungdomsgjeng med større nettverk. Vi håper på sikt at dette kan gi grobunn for mer robuste ungdomsmiljøer innen folkemusikk og folkedans regionalt og lokalt i både Akershus, Østfold og Oslo.

Vi har vært så heldige å få økonomisk støtte fra FolkOrg gjennom deres rekrutteringsprogram støttet av Dextra Musica og Sparebankstiftelsen DNB. Dette gjør det mulig å kunne tilby ungdommene de beste pedagoger og utøvere som instruktører og lærekrefter.

Hvem er dette for? Bølingen er for deg i alder 13-20+ som allerede har et grunnlag innenfor folkemusikk, folkesang eller folkedans. Hvis du har vært involvert i enten Bygda dansar Akershus/Akersarv, UFO, (Unge folkemusikere i Oslo) Follofeler, Ås trekkspillorkester, Bærum spelemannslag, Svartskog spelemannslag, BULder og brak, Barnelaget i BLS eller tilhører ungdomsgruppa ved Norsk folkemuseums dansegruppe, URA, (Ungdomsringen Austlandet), så kan bølingen absolutt være nettopp for DEG! Send oss gjerne tips om enkeltpersoner eller andre lag eller prosjekter som du tenker kan være aktuelle deltakere.

VELKOMMEN MED I BØLINGen 😊

Arrangør: Akershus musikkråd, ved folkemusikkonsulent Marianne Tomasgård
Bølingen hjemmeside: www.musikk.no/akershus/bolingen
Bølingen lukket facebookgruppe: https://www.facebook.com/groups/397962357510794/

Hurra og takk for alle økonomisk støtte til alle dagskurs, konserter og helgesamlinger fra KOMP, FolkOrg, Dextra Musica, Sparebankstiftelsen og Akershus musikkråd.