Konserter i sosiale institusjoner

På vegne av Akershus fylkeskommune sprer Akershus musikkråd konsert-glede i fylkets sosiale institusjoner. Utrolig nok er Akershus det eneste fylket i landet som har en slik konsertordning for de som ikke selv kan komme seg til de vanlige offentlige konsertene som tilbys i kulturhus og lignende arenaer.

I 2024 vil beboere i 60 institusjoner over hele fylket, få besøk av profesjonelle artister 9 ganger. Disse er satt sammen til spesiallagde turneer, der profesjonelle musikere og aktører gir konserter tilrettelagt for de som må bo på institusjon. Programmet er variert, både klassisk musikk, Prøysen og andre kjente visesmeder, kjente og kjære sanger og melodier i mer "husker-du"-stil, operetter og musikal-melodier, popmusikk fra noen år tilbake, jazzprogrammer og andre spennende konserter gir institusjonene kvalitetsopplevelser. Allsangaktivitetene er også spesiallaget med tanke på at de skal passe for beboerene. Dette er flotte tiltak som både musikere og de som er i institusjonene skryter hemningsløst av. I mange kommuner inngår disse konsertene også som en del av Den kulturelle spaserstokken.

Her er en beskrivelse av de forskjellige typer arrangementer som inngår i ordningen:

Konsertformidling

Jevnlige konserter med profesjonelle utøvere som gir et variert konsert-tilbud, klassiske konserter, visekonserter, konserter med utdrag fra musikaler, konserter med swing/jazzinnhold, spesielt tilrettelagt for eldre på institusjoner.

Allsangaktiviteter

Mange eldre opplever at det å være med å synge er spesielt positivt. Dette er dokumentert både fra forskere og andre. At å synge er både fysisk og psykisk sunt er hevet over enhver tvil, derfor gjennomføres det etter hvert stadig flere sangaktiviteter i institusjonene, ofte i samarbeid med samfunnet utenfor institusjonen.