Nyheter  Lørdag 7. desember 2019

Bø er Norges musikkommune 2019!

– I kommunen får du det beste fra bygd og by, sier styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

Prisen ble tildelt Bø kommune fredag på det årlige juleshowet til kulturskolen i Bø. I tillegg til heder og ære følger det også med 50 000 kroner fra Norsk musikkråd og Norsk tipping til et musikktiltak i kommunen.

– Bø har en veldig god kulturplan, selv med 6 500 innbyggere, og vi i juryen syns det er veldig viktig at kommunen tar ansvar for et godt kulturtilbud til innbyggerne, sier styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, om hvorfor Bø fikk prisen.

Kommunen har et sterkt folkemusikkmiljø, og Bø er en kommune der mange musikere har lyst til å bo og drive i.

– Det frivillige musikklivet er også veldig bra i kommunen, der mange mennesker bokstavelig talt spiller med, forteller Borgundvaag.

Juryen mener at dette gjør Bø til en kulturkommune der innbyggerne får i pose og sekk.

– Her har bøheringene de beste fra to verdener, med bygdefølelsen der folk kjenner hverandre og byfølelsen med mange kulturarrangement og kulturtilbud, sier Borgundvaag.

Daglig leder i Telemark kulturnettverk, Camilla Berg Rindahl, sier det er én ting som gjør at Bø skiller seg ut fra andre kommuner.

– Folkene i kultursektoren i kommunen er helt fantastiske, dette er ildsjeler som investerer tiden sin i et kulturarbeid som gjør en forskjell, sier hun.

Fra 1. januar 2020 blir Bø slått sammen med Sauherad til Midt-Telemark kommune.

– Jeg håper selvfølgelig at Bø fortsetter det gode kulturarbeidet også etter at de blir Midt-Telemark, forteller Borgundvaag.

Rindahl har på sin side en oppfordring til hva kommunen burde bruke prispengene på.

– Pengene bør gå til et nytt, lokalt musikktiltak som får med ungdommen, og som kan virke samlende på hele den nye kommunen, foreslår hun.

Norges musikkommune får 50 000 kroner av Norsk musikkråd og Norsk tipping til å bruke på et musikktiltak i kommunen. For å få prisen må kommunen ha utmerket seg i sitt arbeid med å tilrettelegge for lokalt musikkliv. Kommunen må aktivt bidra til at så mange som mulig får en mulighet til å oppleve musikk- og spilleglede.

Juryen som kåret Norges musikkommune har i år bestått av:

  • Bjørgulv Borgundvaag, styreleder i Norsk musikkråd
  • Kristin Ørmen Johnsen, stortingsrepresentant
  • Hege Knarvik Sande, generalsekretær i Norsk kulturforum
  • Åsmund Mæhle, generalsekretær i Norges Korforbund
  • Anders Wyller, artistrepresentant

De to andre finalistene var Kongsberg og Tromsø, men det var altså Bø som stakk av med seieren til slutt.

B skulemusikk galde musikantar orig

Glade musikanter i Bø

191212 Norges musikkommune 2019 0542

I 2019 ble Bø (nå Midt-Telemark) kåret til Norges musikkommune. Prisen ble delt ut av generalsekretær i Norsk musikkråd Bjarne Dæhli, her sammen med kultursjef Hilde Pedersen, kulturskolerektor Guri Røsok og ordfører Borgar Kaasa.