Nyheter  Fredag 18. desember 2020

Kristiansund kåret til Norges musikkommune 2020

Kulturminister Abid Raja og styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag kunne i dag avsløre at Kristiansund blir kåret til Norges musikkommune 2020.

Ettersom det fortsatt er reiserestriksjoner og Korona-utfordringer var Raja og Borgundvaag med på arrangementet digitalt via en link fra Oslo. Da Borgundvaag avslørte at det var Kristiansund som vant prisen stod jubelen i taket på kommunehuset.

– Dette er vi svært stolte av og glade for, sier ordfører Kjell Neergaard og legger til at pengene vil komme godt med for musikklivet i Kristiansund.

– Det gode samarbeidet i kommunen har vært avgjørende for at vi har lykkes så godt, sier ordføreren. Pengepremien er et spleiselag mellom Norsk musikkråd og Norsk tipping.

Abid Raja gratulerte Kristiansund og skrøt av den digitale scenen kommunen har skapt sammen med fylkeskommunen.

– For meg har dette betydd at jeg kan følge enda bedre med på kulturen som blir skapt rundt om i landet vårt, sier Raja og legger til at han snart håper vi kan møtes på normal måte igjen. Kulturministeren skrøt også av kommunelegen som tidlig var ute og sørget for at kulturlivet kunne møtes på en smittesikker måte.

Styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag har ledet juryens arbeid og var svært fornøyd med at mange kommuner har jobbet godt for å opprettholde kulturaktiviteter i et vanskelig år for mange.

– Et levende kulturtilbud er ikke minst viktig for barn og unge i vanskelige tider – det å ha en arena å gå til med faste holdepunkter, der de kan få synge i kor eller spille i korps eller orkester er viktige holdepunkter, sier Borgundvaag som håper prisen vil inspirere andre kommuner rundt omkring i landet til å se nye muligheter innenfor kulturarbeidet deres.

Fire kommuner kjempet om den gjeve prisen men Oslo, Gjøvik og Skien måtte tilslutt se seg slått av Kristiansund.

– Alle finalistene var verdige vinnere og har gjort mye godt arbeid men til sist falt avgjørelsen ned på Kristiansund, sier Borgundvaag som særlig vektlegger det gode samspillet mellom aktørene i Kristiansund kommune.

– Denne kåringen er virkelig en lagseier mellom alle de gode kulturkreftene i Kristiansund kommune, avslutter styrelederen.

Juryen for Norges musikkommune 2020 har bestått av:

  • Bjørgulv Borgundvaag, styreleder i Norsk musikkråd
  • Kristin Ørmen Johnsen, stortingsrepresentant
  • Hege Knarvik Sande, generalsekretær i Norsk kulturforum
  • Åsmund Mæhle, generalsekretær i Norges Korforbund
  • Margaret Berger, artistrepresentant
Spill av video

Overrekkelsen av prispengene på 50.000 kroner skjedde i god 2020 ånd, digitalt.

Kristiansund hadde stelt i stand et eget arrangement i forbindelse med kåringen og her var både ordfører, kultursjef og kommuneoverlege tilstede. I løpet av arrangementet ble det levert et flott innslag med sang og musikk av Odin Landbakk og Markus Flemmen.

Norges Musikkommune2020

Utmerkelsen er på kr 50.000,- fra Norsk musikkråd og Norsk tipping som skal gå til et musikktiltak i kommunen.