– Musikken er alt for meg. Uten den er jeg ikke meg selv.
Ung i Kor Oslo fikk midler som gjorde det mulig å inkludere ukrainske flyktninger i høstferiekurset DRIV. Det har betydd mye for Maria (11) og de andre ukrainske barna som deltok.

Ukrainske Maria (11) har drevet med sang siden hun var bare tre år gammel. Forholdet hun har til musikk beskriver hun som mer enn en hobby – det er en viktig del av henne som ikke kan tas bort.
– Musikken er alt for meg. Uten den er jeg ikke meg selv, sier Maria.
Maria kom til Norge for seks måneder siden. I begynnelsen bodde hun og moren på mottak, og det var der de så en plakat for Ung i Kor Oslos arrangement Sommersanguka. Det ble hennes første møte med det frivillige musikklivet i Norge.
– Mamma foreslo å dra dit. Jeg sa ja til det, og angret aldri!

I ettertid har Ung i Kor Oslo holdt kontakten med Maria og de andre ukrainske deltakerne fra Sommersanguka, og i høst var Maria en av flere som ble med på DRIV, et gratis høstferiekurs for unge mellom 10–20 år. Over tre dager lærte deltakerne om sør-afrikansk og norsk sang, dans, og kroppsperkusjon (det å lage rytmiske lyder med kroppen), før det hele ble avsluttet med en energirik forestilling som flettet sammen ulike musikalske kulturutrykk.
Maria forteller at DRIV ga henne uforglemmelige opplevelser. Nye sanger og danser. Mange gode musikkminner. Og det aller beste – at hun ble kjent med andre som har et like nært forhold til musikk som henne.
– På DRIV møtte jeg mange likesinnede mennesker som har det samme i hjertet som meg. Vi var på samme bølgelengde, sier Maria.
På DRIV møtte jeg mange likesinnede mennesker som har det samme i hjertet som meg. Vi var på samme bølgelengde.
Марія (11)
Hun trekker også frem de flinke instruktørene som et høydepunkt, som ga alle deltakerne hjelp og støtte til å utvikle seg og lære nye ting. Maria fikk selv bryne seg på noe hun ikke hadde så mye erfaring med fra før, nemlig dans, og fikk kjenne på mestringsfølelsen som det gir å takle noe nytt.
– Jeg kan faktisk mye mer enn jeg tror jeg kan, sier Maria.

Musikk skaper fellesskap på tvers av kulturer
Ida Zalk, daglig leder for Ung i Kor Oslo, sier at målet for DRIV er å skape fellesskap på tvers av kulturer gjennom musikk. Høstferiekurset skal være helt gratis, og et sted hvor man kan veve sammen forskjellige kulturer mens man setter pris på det unike og individuelle de bringer med seg.
Midler fra støtteordningen Kulturfellesskap med ukrainske flyktninger ga Ung i Kor Oslo økonomisk kapasitet til å inkludere ukrainske flyktninger på en god måte, blant annet ved å kunne ha tolk til stede.
– Når man samler barn fra forskjellige kulturer og med forskjellige språk, så er det helt nødvendig å ha tolk for å kunne ivareta dem, sier Zalk.
I tillegg til det språklige har det vært viktig for Ung i Kor Oslo å finne tolker med musikkpedagogisk kompetanse og evnen til å være aktivt oppsøkende for å inkludere barna både i undervisningen og det sosiale.
– Det er en slags rytme og bevisstgjøring som må til for å inkludere, sier Zalk.

Støtten fra Norsk musikkråd dekket også reise og opphold for flyktninger som kom fra utenfor Oslo for å delta på DRIV. Flyktninger har ofte en uforutsigbar bosituasjon, og mange av dem som var med på Sommersanguka har siden flyttet andre steder i landet. Midlene sikret at de likevel fikk muligheten til å delta.
– Det var viktig å ha de midlene, sier Zalk.
Veien blir til mens man går
Da den nye støtteordningen kom, var det kun en måned til Sommersanguka, som var Ung i Kor Oslos første arrangement etter at krigen i Ukraina startet. De hadde ikke planene klare for hvordan inkludering av ukrainere ville se ut i praksis, men de var sikre på at dette var noe de hadde lyst til å få til.
– Vi visste ikke hvordan tiltaket kom til å se ut, men vi visste at vi ville gjøre noe. Så vi satt i gang med rekruttering og tok det derfra, sier Zalk.

Ung i Kor Oslo endte opp med å få rekruttert tolv deltakere og fire foresatte fra Ukraina, og fikk tildelt midler som gikk til å betale tre tolker. En av disse ble også til dirigent, og fikk sitt eget fag hvor hun underviste ukrainske sanger. Zalk sier at det betød mye for barna å kunne få lære ukrainske sanger på Sommersanguka.
Zalk beskriver arbeidet med å nå flyktninger og tilrettelegge for dem på en god måte som tidvis krevende og kaotisk, men hun understreker at det absolutt var verdt innsatsen. For å lykkes peker hun på samarbeid med andre og det å knytte fysiske kontaktpersoner som nøkkelelementer. Nå har Ung i Kor Oslo lagt grunnlaget for å jobbe videre med inkludering av ukrainske flyktninger og andre underrepresenterte grupper, noe som er et viktig satsingsområde for organisasjonen.
– Inkludering skal være perspektivet vi har i alt vi gjør, sier Zalk.
- Ung i Kor Oslo er et regionsledd av Ung i Kor, medlemsorganisasjonen til norske barnekor, ungdomskor, studentkor og unge vokalensembler, og består av over 4000 sangere og 99 kor.
- Ung i Kor er en av Norsk musikkråds medlemsorganisasjoner.
- I 2022 har UIKO jobbet for å inkludere ukrainske flyktninger som både deltakere, instruktører og frivillige på deres feriekurs: Sommersanguka og DRIV.
- UIKO har nylig opprettet en ny 50 prosent stilling for å jobbe mer med inkludering av ukrainske flyktninger. Stillingen skal blant annet legge grunnarbeid for flere kontaktpunkter i bydeler og andre frivillige organisasjoner for å kunne skape et samarbeidsnettverk, avdekke barrierer for deltakelse og formidle om aktiviteter på en bedre måte.
- UIKOs innsats for å inkludere ukrainske flyktninger er del av et større inkluderingsarbeid. Blant annet jobber de med å utvikle samarbeidsnettverket sitt, styret sitt og språket de bruker i egen kommunikasjon.