Nyheter  Mandag 13. desember 2021

Nye koronatiltak: – Regjeringen skyver ansvaret over på kulturlivet

Norsk musikkråd reagerer på at strengere smitteverntiltak for konserter og en oppfordring om å utsette fritidsaktiviteter, nok en gang skyver ansvaret over på den enkelte arrangør, kor, korps og orkester.

BD BB 4

Styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

– Regjeringens dobbeltkommunikasjon gjør arrangører, utøvere og publikum usikre. Kulturminister Trettebergstuen må nå være tydelig på at øvelser og kulturarrangementer er ønskelig og mulig når de nye anbefalingene og restriksjonene følges, hvis de faktisk mener det, sier Bjørgulv Vinje Borgundvaag, styreleder i Norsk musikkråd.

Han sier musikklivet opplever situasjonen enda mer usikker nå, enn da pandemien brøt ut i mars 2020, og advarer mot at både de menneskelige og de økonomiske ressursene begynner å gå tomme i kor, korps, orkestre og andre musikklag rundt omkring i landet.

– Den gradvise innstrammingen, uke for uke, er ekstremt krevende å forholde seg til. Nå skal hvert enkelt musikklag vurdere om de skal avlyse julekonsertene eller ikke. Det nærmer seg et forbud, uten at det er det. Regjeringen må bestemme seg: Enten er det lov å gjennomføre konserter, og da må de si dette klart og tydelig. Eller så er det ikke greit, og da må det komme tydelig frem også, fortsetter Borgundvaag.

Sesongen for julekonserter nå i desember er for mange musikklag den mest innbringende tiden på året. For disse blir det et katastrofeår for andre år på rad. Usikkerhet rundt smittefare og publikumssvikt gjør at mange nå kvier seg for å arrangere konserter, selv om den blir gjennomført i tråd med de nye reglene.

Regjeringen endrer begrensningen på antall som kan delta på arrangementer og konserter samt anbefaler at fritidsaktiviteter for voksne utsettes i fire nye uker fra 15. desember. Les mer på regjeringen.no