Nyheter  Tirsdag 30. april 2024

Styrker Frifond i 2024

Kulturminister Lubna Jaffery styrker Frifond med 20 millioner ekstra i 2024

Frifond styrkes med 20 millioner ekstra til fordeling i 2024. Totalt vil Frifond-ordningene har fordelt 214 millioner i løpet av året. Midlene går til barn og unge innen både etablerte ensembler, foreninger og egenorganiserte grupper.

Frifond er på mange måter en bærebjelke i den lokale kulturfrivilligheten for yngre utøvere og blitt en svært viktig tilskuddsordning for økt deltakelse i frivilligheten. Det er derfor svært gledelig at Kulturminister Lubna Jaffery nå styrker ordningen ytterligere, og i tråd med både innspill og forventninger fra organisasjonene.

Frifond ble etablert på slutten av 90-tallet og har de senere årene vært helfinansiert av spillemidler. I år vil rundt 5,5 milliarder av overskuddet fra Norsk Tipping fordeles etter den såkalte tippenøkkelen, der 64 pst går til idrett, 18 pst til beredskap og 18 pst til kultur. Norsk musikkråd og LNU forvalter Frifond på vegne av Kultur- og likestillingsdepartementet.

Flere tilskuddskroner til frivillig kulturliv

Økningen til Frifond følger en positiv trend der Kultur- og likestillingsdepartementet viser at de mente alvor med strategi for kulturfrivillighet der en av målsetningene var å styrke de brede tilskuddsordningene.

I fjor fikk driftstilskuddet til nasjonale musikkorganisasjoner et løft, og på tampen av året ble det gitt en engangsbevilgning på 20 millioner kroner til musikkorganisasjonene via Norsk musikkråd for å bidra til inkludering og økt deltakelse i lokale musikkaktiviteter. Videre kom det også på plass en ny tilskuddsordning for korps, orkester og instrumentalensembler, også denne blir videreført i 2024 og ventes trappet opp til 10 millioner når spillemidlene fordeles i mai måned.

20231010 kud lubna jaffery 015 hr

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery