Nyheter  Mandag 23. oktober 2023

Fra 16 til 66 musikanter !

Tiltaksserien i regi av Eidsvoll musikkråd og skolekorpsene i bygda ga gode resultater. På 2 år gikk ett av korpsene (Søndre eidsvoll skolekorps) fra 16 til 66 musikanter i alderen 8-16 år. Flere tiltak sammen gjorde susen, og også de andre korpsene i kommunen har hatt god effekt av samarbeidet.

Adobe Stock 590910999

Unge saksofonspillere

Eidsvoll Musikkråd søkte i 2021 penger og fikk penger til sommerkurs for barn og unge fra hele kommunen som ønsket å lære seg å spille et instrument. Skolekorpsene i bygda hadde mista veldig mange musikanter i løpet av pandemien.

Dette sommerkurset ble videreført med gratis undervisning for de samme barna i 7 uker. Etter 7 uker fikk barna delta på et motivasjonsseminar og konsert sammen med Blåsemafiaen sammen med alle skolekorpsbarna i Eidsvoll.

Etter dette ble de fullverdige skolekorpsmedlemmer i sine lokale skolekorps. Dette ga en videre boost.

Søndre Eidsvoll skolekorps starta høsten 2021 opp et prosjekt for de eldste musikantene, hvor alle hovedkorpsmusikanter i bygda fra 7 trinn og oppover var velkomne til å delta. Her har de jobbet med annen type musikk enn det som spilles på vanlige korpsøvelser. Ungene lærer bla å improvisere, forskjellige skalaer, og spiller musikk med anlegg/backing. Planen her er å utvide og kjøpe inn instrumenter/komp : elgitar/bass/sanganlegg,

Våren 2022 fikk Eidsvoll musikkråd midler til rekruttering og vi satte sammen en gruppe ungdommer fra alle korpsene i bygda og holdt 10 skolekonserter + 3 dager. Dette var utrolig gøy og inspirerende for ungdommen som fikk være med på rekrutteringsturneen sammen med Haakon Esplo. Og barneskolebarna som fikk oppleve konserten vår responderte godt og alle korpsene vokste i medlemsantall.

Som et eksempel, Søndre Eidsvoll Skolekorps hadde i august 2021 kun 14 unge musikanter igjen i korpset, etter iherdig innsats sitter korpset pr oktober 23 med 66 musikanter i alderen 8-16 år. Også de andre korpsene har hatt gode efekt av samarbeidet.

Dette hadde ikke vært like vellykket hvis det ikke var samarbeidsprosjekter som ble ledet av Eidsvoll musikkråd i samarbeid med skolekorpsene. Korpsene i bygda har ikke hatt så mye med samarbeid tidligere, men føler at etter disse prosjekten er dialog og samarbeid blitt veldig bra. I tillegg har alle korpsene fått flere medlemmer og er i vekst.

---------------------------------------

Kortversjon

Eidsvoll musikkråd og korpsene gjennomførte i 2021-2023 en serie tiltak fo rå bedre rekruttering til skoleorpsene. Erfaring var klar: Enkelttiltak gir ikke god effekt, serietiltak gir store og gode resultater.

  • Sommerkurs for baren og unge i hele kommunen
  • 7 uker oppfølging - gratis for de samme barna
  • Motivasjonsseminar og konsert - med Blåsemafiaen
  • Deretter ble alle fullverdige medlemmer i skoleorpsene
  • Tiltak for de eldste musikantene - improvisasjon, spill med komp og backing
  • 10 skolekonserter - med en gruppe ungdommer fra alle korpsene

Effekt:

  • Ett korps fra 14 til 66 musikanter ! (Søndre Eidsvoll skolekorps)
  • Andre korps stor økning
  • Mye større dialog og samarbeid mellom korpsene